U centru Betine nalazi se konoba Kanata. Riječ je o restoranu koji je otvoren prošle sezone, a vlasnik mu je Slovenac Kostja Bobnar, koji se prije šest godina s obitelji iz Ljubljane preselio u Šibenik.
– Kao dijete dolazio sam s roditeljima na odmor u Dalmaciju. Cijeli život maštao sam o tome da u ovoj vašoj lijepoj zemlji otvorim restoran. Kuhinja i Dalmacija moje su dvije najveće ljubavi. Nakon života u Šibeniku razmišljao sam o lokaciji za restoran, a Betina mi se učinila najljepšim dijelom otoka Murtera – kaže nam Bobnar.
Specifikum Kanate jest taj da ona nema standardiziran jelovnik. Ovdje se jelovnici osmišljavaju iz dana u dan, ovisno o tome čega u danom trenutku ima na lokalnoj tržnici i ribarnici.
– Dnevno imamo maksimalno tri jela. To su uglavnom univerzalni specijaliteti poput tjestenina i rižota, a radimo i puno autohtonih ribljih i mesnih jela. Međutim, jedini nam je motiv da je baš svaki dan baš svaka namirnica ovdje provjerenog podrijetla. Od povrća i začinskog bilja do ribe i suhomesnatih proizvoda. Sve nabavljamo od naših dobrih susjeda – kaže Bobnar te ističe da imaju i deserte koje im u kućnoj radinosti priprema jedna stara Betinka
ali i kosta!