Tikvice su jako zahvalno povrće i možemo ih pripremati na mnoštvo načina. Osim kao prilog glavnom jelu, tikvice su se našle i u receptima za kolače. Iako na našim prostorima ovaj recept gotovo da i nije poznat, u SAD-u se jako često nalazi na obiteljskim stolovima. Vrlo je jednostavan za pripremu, gotovo i da ne možete pogriješiti u pripravi, a punoća okusa ovog rahlog kolača vješto skriva činjenicu da mu je tikvica glavni sastojak.
Sastojci
- Dva jaja
-1 1/3 šalice šećera
- vanilin šećer
- cimet
- 2 male žličice sode bikarbone ili jedan prašak za pecivo
- 3 šalice naribanih tikvica
2/3 šalice omekšanog maslaca ili margarina
- prstohvat soli
- 3 šalice bijelog brašna
- pola jušne žlice muškatnog oraščića
- Po želji možete ubaciti sušene brusnice, borovnice, nasjeckane lješnjake, grožđice
Priprema
Ugrijte pećnicu na 175 stupnjeva dok pripremate kolač. Miksajte dugo jaja, šećer i vanilin šećer. Kada se masa udvostručila, dodajte u smjesu ribane tikvice i otopljeni maslac ili margarin. Promiješajte. Smjesi dodajte trećinu po trećinu brašna u koji ste umiješali prašak za pecivo ili sodu bikarbonu i između svakog dodavanja miješajte. Smjesi na kraju dodajte cimet po želji i muškatnog oraščića te sušeno voće. Smjesu izlijte u kalup koji ste prethodno namastili s maslacem i pecite oko sat vremena dok kolač ne bude pečen.
U slast!