Jedete li često rajčice, možete se učinkovito zaštiti od moždanog udara, tvrde finski znanstvenici. A sve zbog velike količine likopena, svijetlocrvene supstance koja se osim u rajčicama nalazi u crvenim paprikama, grejpu, lubenicama i papaji...
Istraživanje koje je trajalo 12 godina pokazalo je da su osobe koje su imale najviše likopena u krvotoku bile najmanje izložene riziku od moždanog udara. Razina likopena mjerena je na 1.031 muškom ispitaniku u dobi između 46 i 55 godina na početku istraživanja, a poslije su ispitanici bili podijeljeni na četiri skupine, ovisno o količini likopena. U grupi od 258 muškaraca s niskom razinom likopena zabilježeno je 25 moždanih udara, dok je u grupi od 259 muškarca kod kojih je bila visoka razina likopena zabilježeno je 11 moždanih udara.
Rezultati ukazuju da je rizik od moždanog udara smanjen za 55 posto ako osoba unosi hranu bogatu likopenom.
– Likopen je snažan antioksidans, smanjuje upalu i sprečava pojavu krvnih ugrušaka. Rezultati potvrđuju preporuku da ljudi trebaju pet puta dnevno jesti voće i povrće, što će dovesti do velikog smanjenja u broju moždanih udara – rekao je Jouni Karppi sa sveučilišta u Kuopiou u Finskoj, prenosi BBC.
Ja nemam više novaca ni za McDonalds, da se što prije transferiram nekoliko milijardi svjetlosnih godina odavde !