Fino i praktično

Jeste li za fini pileći paprikaš s krumpirima? Ostat će vam i za sutra kad će vjerojatno biti još ukusniji!

Foto: Marija Herjavić Jerkić
Jeste li za fini pileći paprikaš s krumpirima? Ostat će vam i za sutra kad će vjerojatno biti još ukusniji!
13.02.2022.
u 07:46
Ako niste od krumpira, možete paprikaš obogatiti noklicama od brašna, a navedene količine predviđene su za veći lonac pa imate ručak za dva dana. Baš kao što smo i napisali - fino i praktično!
Pogledaj originalni članak

I opet jedan stvarno dobar recept naše Marije Herjavić Jerkić. Ona ga je pripremala u express loncu - postupak je još brži, što vam može biti od koristi ako ćete jelo pripremati uspred tjedna kad i nemate previše vremena za kuhanje.

Foto: Marija Herjavić Jerkić

Pileći paprikaš s krumpirima

Sastojci:
1 pile, rastrančirano, hrbat sačuvajte za juhu
1 l pilećeg temeljca, može i povrtni
2 veće glavice crvenog luka
nekoliko mrkva
nekoliko krumpira
češanj-dva češnjaka
kiselo vrhnje
kukuruzni škrob
začini (aromatizirana sol s korjenastim povrćem, papar, puno mljevene slatke crvene paprike, peršin)

Foto: Marija Herjavić Jerkić

Priprema:
Pile izrežite na komade, zajedno s kostima, začinite dobro sa solju i slatkom paprikom. Prepržite meso sa svih strana u nauljenom loncu gdje će se kuhati jelo, pa izvadite meso. Na to ubacite dobro usitnjeni luk (najbolje ga je usitniti u blenderu, tako će se lijepo raskuhati), mrkvu narezanu na kockice i protisnuti češnjak, posolite i pirjajte dok ima tekućine i dok ne omekša. Podlijte malo s temeljcem, može i vrućom vodom i kuhajte dok mrkva malo ne omekani. U lonac vratite meso i tekućinu koju je ispustilo i opet kuhajte otprilike onoliko koliko i luk i mrkvu. Po potrebi dodajte tekućine da prekrije sve, ali minimalno. U punu čašicu kiselog vrhnja dodajte aromatiziranu sol, papar i puno slatke paprike, pa zajedno s lovorom i krumpirima dodajte u lonac, promiješajte i kuhajte dok su krumpiri skoro pa kuhani. Na kraju po potrebi zgusnite s kukuruznim škrobom razmućenim u malo vode. Svakako u razmućeni škrob prije nego se doda u lonac dodajte malo juhe iz lonca da se ugrije. Količinu odmjerite prema tome koliko gusti paprikaš želite. Umjesto škroba, možete dobro ispasirati i koji komadić krumpira da zgusne jelo. Na kraju dodajte sjeckani svježi peršin.

Foto: Marija Herjavić Jerkić

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

BO
bolnaistina
16:44 13.02.2022.

Ne bih hvala. Kocku koristiti kao temeljac, kao temeljac koristim pileću juhu, krompirkao ovaj,hvala bolje na male kocke, mrkva na kockice, hvala, bolje na tanke listiće ili rendana.