I opet jedan stvarno dobar recept naše Marije Herjavić Jerkić. Ona ga je pripremala u express loncu - postupak je još brži, što vam može biti od koristi ako ćete jelo pripremati uspred tjedna kad i nemate previše vremena za kuhanje.
Pileći paprikaš s krumpirima
Sastojci:
1 pile, rastrančirano, hrbat sačuvajte za juhu
1 l pilećeg temeljca, može i povrtni
2 veće glavice crvenog luka
nekoliko mrkva
nekoliko krumpira
češanj-dva češnjaka
kiselo vrhnje
kukuruzni škrob
začini (aromatizirana sol s korjenastim povrćem, papar, puno mljevene slatke crvene paprike, peršin)
Priprema:
Pile izrežite na komade, zajedno s kostima, začinite dobro sa solju i slatkom paprikom. Prepržite meso sa svih strana u nauljenom loncu gdje će se kuhati jelo, pa izvadite meso. Na to ubacite dobro usitnjeni luk (najbolje ga je usitniti u blenderu, tako će se lijepo raskuhati), mrkvu narezanu na kockice i protisnuti češnjak, posolite i pirjajte dok ima tekućine i dok ne omekša. Podlijte malo s temeljcem, može i vrućom vodom i kuhajte dok mrkva malo ne omekani. U lonac vratite meso i tekućinu koju je ispustilo i opet kuhajte otprilike onoliko koliko i luk i mrkvu. Po potrebi dodajte tekućine da prekrije sve, ali minimalno. U punu čašicu kiselog vrhnja dodajte aromatiziranu sol, papar i puno slatke paprike, pa zajedno s lovorom i krumpirima dodajte u lonac, promiješajte i kuhajte dok su krumpiri skoro pa kuhani. Na kraju po potrebi zgusnite s kukuruznim škrobom razmućenim u malo vode. Svakako u razmućeni škrob prije nego se doda u lonac dodajte malo juhe iz lonca da se ugrije. Količinu odmjerite prema tome koliko gusti paprikaš želite. Umjesto škroba, možete dobro ispasirati i koji komadić krumpira da zgusne jelo. Na kraju dodajte sjeckani svježi peršin.
Ne bih hvala. Kocku koristiti kao temeljac, kao temeljac koristim pileću juhu, krompirkao ovaj,hvala bolje na male kocke, mrkva na kockice, hvala, bolje na tanke listiće ili rendana.