savršena blagdanska poslastica

Još niste napravili linzere? Odlično, jer imamo 2 omiljena recepta Ane Zelić uz koje sigurno uspijevaju!

Foto: Ana Zelić
Još niste napravili linzere? Odlično, jer imamo 2 omiljena recepta Ane Zelić uz koje sigurno uspijevaju!
20.12.2022.
u 07:21
Linzer keksići izvedenica su popularne Linzer torte za čiji se recept smatra da je najstariji na svijetu. Gastroblogerica Ana Zelić priprema ih u klasičnom obliku i kao prekrasna božićna drvca u koja će se klinci odmah zaljubiti.
Pogledaj originalni članak

Ana Zelić poznata je hrvatska gastroblogerica koja kaže da se za kolače odlučila jer je njezin analitički mozak zanimalo na koje načine pojedini sastojci u receptu utječu na ishod recepta, što može promijeniti da bude bolje i kako stvoriti svoj recept a da to ima smisla. U međuvremenu, izdala je i kuharicu sa 60 recepata za torte koje se prvo jedu očima. Prava je majstorica i u pripremi blagdanskih poslastica koje sve redom prekrasno izgledaju!  

Foto: Ana Zelić

Tradicionalni Linzeri s domaćim džemom od malina

Sastojci:

250 g glatkog brašna

100 g preprženih mljevenih badema

200 g omekšalog maslaca

115 g šećera

½ žličice praška za pecivo

½ žličice soli

½ žličice ekstrakta vanilije

¼ žličice cimeta

Brzi džem od malina:

500 g smrznutih malina

400 g šećera

korica i sok jednog limuna

+ šećer u prahu

Postupak:

Zagrijte ventilacijsku pećnicu na 160 °C, odnosno 175 °C za pećnicu s gornjim i donjim grijačem. Mljevene bademe (ja sam koristila blanširane, mogu i obični) malo prepržite na tavi, do zlatno-smećkaste boje pa prebacite u zdjelu da se malo ohlade. U istu zdjelu dodajte prosijano brašno, prašak za pecivo, cimet i sol pa sve skupa promiješajte. U drugoj zdjeli miksajte omekšali maslac i šećer dok ne postane pjenasto (2-3 minute) pa dodajte jaje i ekstrakt vanilije i miksajte dok se sve ne sjedini. (U nedostatku ekstrakta vanilije, 10 g šećera zamijenite 1 vrećicom vanilin šećera) U dva navrata dodajte mješavinu brašna i badema i miksajte tek toliko da dođe u kompaktnu masu. Podijelite odokativno u dva dijela, zamotajte u prozirnu foliju, formirajte u diskove i ostavite u hladnjaku barem 1h.

Ako je tijesto poslije hlađenja pretvrdo, ostavite ga malo na sobnoj temperaturi, zatim izvaljajte na pobrašnjenoj površini. Od ove količine trebalo bi ispasti oko 28 pojedinačnih keksića promjera 6 cm, odnosno 14 spojenih. Polovici izrežite sredinu malim izrezivačem. Tijesto nemojte valjati više od 2 puta jer će inače keksi biti prežilavi. Ostatke koji ostanu nakon izrezivanja oblika ispecite upravo tako i počastite se – to je nagrada za vaš trud! Kekse pecite 10-12 minuta, kad su gotovi trebaju biti lagano mekani na dodir. Prebacite ih na rešetku i ostavite da se ohlade. Ako pravite kekse manjeg promjera, trebat će im i manje vremena, procijenite sami.

Foto: Ana Zelić

Pripremite džem od malina

Smrznute maline, šećer, koricu i sok limuna kuhajte na srednje jakoj vatri dok se sve ne otopi i proključa, zatim smanjite vatru i kuhajte još 15-20 minuta dok se ne zgusne. Protisnite kroz cjedilo da se riješite koštica pa prebacite u teglicu i ostavite u frižideru da se ohladi. U pravilu se kod pravljenja džema koriste isti omjeri voća i šećera, ali po želji možete smanjiti šećer. Ovaj bi vam džem mogao biti malo presladak kad ga probate na žlicu, ali kao punjenje u keksima je fantastičan. Kad ste spremni za slaganje, polovice s izrezanom sredinom najprije pospite šećerom u prahu. Zatim stavljajte po žličicu džema u sredinu, pazeći da ga ne razmažete po cijeloj površini kako ne bi iscurio kad ga poklopite s drugom polovicom.

Foto: Ana Zelić

Linzer božićna drvca od pistacija i brusnica

Sastojci:

250 g glatkog brašna

100 g prženih, slanih mljevenih pistacija

200 g omekšalog maslaca

115 g šećera

½ žličice praška za pecivo

½ žličice soli

½ žličice ekstrakta vanilije

¼ žličice kardamoma

Brzi džem od brusnica

450 g smrznutih malina

400 g šećera

sok jedne naranče

+ šećer u prahu

Postupak:

Zagrijte ventilacijsku pećnicu na 160 °C, odnosno 175 °C za pećnicu s gornjim i donjim grijačem. U jednu zdjelu prosijte i pomiješajte brašno, prašak za pecivo, pistacije,  kardamom i sol. U drugoj zdjeli miksajte omekšali maslac i šećer dok ne postane pjenasto (2-3 minute) pa dodajte jaje i ekstrakt vanilije i miksajte dok se sve ne sjedini. (U nedostatku ekstrakta vanilije, 10 g šećera zamijenite 1 vrećicom vanilin šećera) U dva navrata dodajte mješavinu brašna i pistacija i miksajte tek toliko da dođe u kompaktnu masu. Podijelite tijesto u dva dijela, zamotajte u prozirnu foliju, formirajte u diskove i ostavite u hladnjaku barem 1h. Ako je tijesto poslije hlađenja pretvrdo, ostavite ga malo na sobnoj temperaturi, zatim izvaljajte na pobrašnjenoj površini. Izrezivačem u obliku božićnog drvca izrezujte kekse. Polovici izdubite 'kuglice' pomoću drvenog štapića. Tijesto nemojte valjati više od 2 puta jer će inače keksi biti prežilavi. Kekse pecite 9-10 minuta, kad su gotovi trebaju biti lagano mekani na dodir. Prebacite ih na rešetku i ostavite da se ohlade. Ako pravite kekse manjeg promjera, trebat će im i manje vremena, procijenite sami.

Foto: Ana Zelić

Pripremite džem od brusnica

Smrznute brusnice i šećer kuhajte na srednje jakoj vatri dok ne prokuhaju. Nakon toga, smanjite vatru i ostavite da krčka još 10-tak minuta. Povremeno promiješajte kuhačom ili silikonskom špatulom. Kad su brusnice omekšale, dodajte narančin sok i maknite lonac s vatre. Štapnim mikserom usitnite brusnice dok se ne pretvore u glatki džem. Ako je prerijedak, vratite lonac na srednje jaku vatru i kuhajte povremeno miješajući dok se ne zgusne. Gotovi džem/umak stavite u staklenku i tako će vam trajati 10-ak dana u frižideru. Kad ste spremni za slaganje, polovice s izdubljenim kuglicama najprije pospite šećerom u prahu. Zatim stavljajte po žličicu džema u sredinu, pazeći da ga ne razmažete po cijeloj površini kako ne bi iscurio kad ga poklopite s drugom polovicom. Ako džem nije uspio izviriti kroz kuglice, onda nanesite dodatno radi efektnijeg izgleda.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.