Kad tijekom blagdanskih bakanalija pomislimo da više ne možemo jesti, odjednom se probudi želja za sitnim kolačićima koji su obavezno na stolu kad se sva druga hrana skloni iz vidokruga. I sve ruke, osobito one najmanje, prvo kreću prema čokoladnoj salami – to je refleks koji usvajamo u naranijem djetinjstvu. Znamo da imate pouzdani recept, ali ako već niste prošle, ove godine svakako isprobajte Biljanin – sigurni smo da ćete mu se opet vratiti!
Čokoladna salama
Sastojci:
150 g petit beurre keksa
120 g maslaca
200 g crne čokolade
30 g kakaa
80 g šećera
60 g lješnjaka
30 g pistacija
4-5 žlica mlijeka/kave
šećer u prahu
Priprema:
U lončiću na banjamariji otopite čokoladu i maslac. Kekse razmrvite prstima na komadiće. Lješnjake i pistacije tostirajte i prohladite. Izmiksajte čokoladu i maslac, dodajte kakao, šećer i mlijeko. Zatim dodajte kekse, lješnjake i pistacije i promiješajte da se sve spoji. Sve ostavite u hladnjaku da se počne stiskati, da biste mogli lakše oblikovati salamu. Na komadu celofanske folije oblikujte salamu, zarolajte foliju, zavijte rubove i stavite u hladnjak da se stisne par sati. Salamu uvaljajte u šećer u prahu. Ako je namjeravate pokloniti nekome, možete je staviti u mrežicu za kobasice ili konopčićem isplesti mrežu.