Kad dođete na Hvar kušajte odlična hvarska maslinova ulja!

Kad dođete na Hvar kušajte odlična hvarska maslinova ulja!
22.06.2023.
u 15:47
Ako ste ondje i na produženom vikendunaučite ih kušati kao profesionalci - i koristite ih prema preporuci uljara
Pogledaj originalni članak

Dugi vikend i godišnji odmori su na pragu i mnogi će se uputiti na naš najsunačniji otok – Hvar. Otok sunca, mora, tradicije, vina i maslina. Otok na kojemu ćete, uz sunčanje i kupanje, možda poželjeti razgledati povijesne tragove, kako spomenika tako i - maslina.

Tradicija maslinarstva na Hvaru traje više od dva tisućljeća, prvi tragovi vode nas do antičkih Grka koji su prvi organizirano uzgajali masline. Tomu svjedoče razni predmeti nađeni u Starogradskom polju među kojima kameni mlin kao i amfore u kojima se ulje nekoć čuvalo i prevozilo. To potvrđuje i staro stablo masline s lokaliteta Kuharača kod Zastražišća, koje na škrtoj zemlji, gotovo bez vode, ali uz obilje sunca broji više od - 2500 godina. Nije ni čudno da baš ondje ta maslina i dalje živi jer su okolice sela Zastražišća i Poljica poznari po vrsnim sortama maslina i najvećoj količini proizvedenog maslinovog ulja s otoka Hvara.

Hvarska maslinova ulja cijenjena su u cijelom svijetu. Na nedavnim prestižnim  ocjenjivanjima (New York International Olive Oil Competition) ostvarila su velike uspjehe, a neka od njih možete kušati u modernim kušaonicama.  Izdvajamo i preporučamo ulja sudionike tradicionalnog upoznavanja autentičnih hvarskih proizvoda - Jelsa Wine, Olive & Heritage Festival, održanog potkraj svibnja u organizaciji TZ Općine Jelsa. Na pomno osmišljenim izletima, prema istočnoj, još poprilično neistraženoj strani otoka, mogu se upoznati i kušati ulja Radojković u selu Bogomolje (zlatom okrunjena su ulja Radojković Levantinka i Radojković Forms), kušaonica ulja Seca Hvar nalazi se na čarobnom položaju usred polja maslina nedaleko Gdinja, (zlatno je ulje Eva Marija, nazvano po vlasnici OPG-a). U selu Svirče, u središnjem dijelu otoka nalazi se moderna uljara Božić s lijepom kušaonicom (zlatno ulje Oblica i srebrna Selekcija Božić).

Više od 200 tisuća stabala hvarskih maslina pozivaju vas da prošećete kroz maslinike i kušate ulja iznimne kvalitete. Dugi vikend je idealan za to, ili  - Wine, Olive &  Heritage Event u Jelšanskom središnjem parku, u četvrtak 29.06. Želite li, ipak, mirnije istraživanje maslina - TZ Općine Jelsa najavljuje poseban događaj u doba berbe maslina …  dotada, uživajte u ljetu i pratite službene stranice TZ Općine Jelse potkraj rujna.

Znate li?

Važnost maslina i maslinova ulja kroz povijest bila je iznimno velika: maslinovo ulje zvano je tekuće zlato, na Olimpijskim igrama pobjednicima su stavljali su na glavu vijenac od maslinovih grančica, a za nagradu dobivali su amforu s maslinovim uljem.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.