Prije nego krenete s pripremom jednostavnog i aromatičnog umaka, stavite na štednjak lonac s vodom za špagete. Moraju biti spremne u trenutku kad češnjak zamiriši iz tavice, a to traje svega nekoliko minuta.
Špageti aglio, olio e peperoncino
Sastojci (za 4 osobe):
350 g špageta
4-5 režnja svježeg češnjaka
2-3 svježe ljute papričice ( peperoncino)
svježi peršin, sjeckani
maslinovo ulje
sir Grana Padano
Priprema:
U velikoj posudi zakipite vodu (neka bude tri puta više vode od količine špageta koje kuhate). Na litru vode ubacite nešto više od grama soli. Dok se špageti kuhaju, ogulite češnjak i uz pomoć rezalice za sir ili tartufe nasjeckajte ga na fine, tanke listiće (isto možete učiniti nožem). Nakon toga nasjeckajte i svježe papričice (donji dio papričice je blažeg okusa, a pri vrhu se nalaze sjemenke s kapsaicinom koji im daje ljutinu). U dubokoj tavi zagrijte maslinovo ulje, na njega ubacite češnjak i papričice pa miješajte dok češnjak ne postane transparentan i lagano zlatnih rubova i pusti prekrasan miris u kombinaciji s papričicama. Najvažniji trenutak u pripremi umaka dolazi na kraju – zagrabite malo škrobne vode s vrha lonca u kojem su se kuhali špageti i njome „ugasite“ češnjak i papričice. Tek nakon toga ubacite ocijeđene špagete koje ste skuhali al dente i sve lijepo pomiješajte. Jel servirajte u tanjure i po želji naribajte Grana Padano sir.