Roštilj je, nema sumnje, beskrajni užitak za obitelj u dugoj ljetnoj noći, djelomično i zato što ne znamo ili ne želimo znati da se s takvih druženja vraćamo “nabijeni” poput kalorijskih bombi. Naime, britanski Daily Mail upozorio je da višesatno druženje uz roštilj metabolizam stoji ni više ni manje nego 3000 kalorija, da se i ne spominje prekomjerno unošenje soli u organizam. Znanstvenici su izrazili zabrinutost i pripisali to nekoj vrsti obveze koju gost, pozvan na roštilj, mora ispuniti pred domaćinom, ali budimo posve pošteni i priznajmo da je roštilj rijetka prigoda da nam se na tanjuru nađu pljeskavica, ražnjić, pileće krilce, kobasica i ćevap – u isto vrijeme.
Iznenađenje na vagi
Kada se ovome pridoda i pokoja polovica cijelog krumpira, zdjela, recimo, salate s tjesteninom, nekoliko čaša piva, vina ili soka te obvezan desert, za neobveznog druženja unijeli smo kalorija preporučljivih za dan i pol.
Nutricionistica Darija Džajić, koja je pomalo skeptična prema podatku o čak 3000 kalorija za jedno roštiljanje, podsjeća da je dnevna potreba organizma oko 2000 kalorija te da nam obilna konzumacija delicija s roštilja doista može donijeti neugodno iznenađenje na vagi. U svjetlu novih spoznaja, koliko često je preporučljivo roštiljati?
– Ako si to može priuštiti, obitelj može pripremati roštilj čak i svaki vikend, ali to ne smije biti prejedanje. Preporučujem da se konzumira hrana u količini običnoga, svakodnevnog ručka, recimo, do dvije šnicle i tri krumpira srednje veličine, uz mnogo salate – kaže.
Kancerogeni spoj
Naša nutricionistica, međutim, upozorava i na mnogo opasniju pojavu vezanu uz roštilj – u kontaktu mesa s vatrom dolazi do jedne vrste kancerogenog spoja.
Kad pečemo na roštilju, pojedemo kalorija dovoljno za dan i pol
Rusi prozivaju Kolindu Grabar-Kitarović, Luku Modrića i Thompsona
U izvješću ruskog Ministarstva vanjskih poslova nazvanog "O situaciji s veličanjem nacizma, rasne diskriminacije, ksenofobije i netolerancije", Rusi iz svog rakursa analiziraju države među kojima je i Hrvatska
Jelena Perčin: 'S prvim suprugom imam fenomenalan odnos, a Momo djecu 'na papiru' može viđati svaki drugi vikend'
– U trenutku kada su mediji dobili informaciju da smo se Momo i ja razveli, mi smo već godinu dana bili zapravo razvedeni. Tako da je sada već prošlo dvije godine otkad je svatko krenuo svojim putem. Svojoj djeci nikada nisam rekla: "Vaši mama i tata više se ne vole." To mi je grozno! Uvijek sam im objašnjavala da volim njihovog tatu, ali da više nismo zaljubljeni – između ostalog, kazala je glumica Jelena Perčin u velikom intervjuu za Večernji list.
Snimke pokazuju napredovanje Rusa: Brzi gubitak Kurska ukrajinskoj bi vlasti donio mnogo problema
BBC je identificirao imena 70.112 ruskih vojnika ubijenih u Ukrajini, ali vjeruje se da je stvarni broj znatno veći
Možemo li ojačati imunitet prirodnim putem? Evo kako se zaštititi od najčešćih sezonskih bolesti
Bakine tajne pravih štrukli: Priprema zahtijeva kvalitetne sastojke i puno strpljenja
Iako je gastronomska ponuda bogata i raznolika, zagorski su štrukli jelo koje je ponosni predstavnik ovoga kraja, a čiji recept ima svaka prava zagorska hiža.
Misam znao da meso u dodiru sa vatrom im kancerogene tvari :(ž www.sutra.hr