Iznenađenje sa žara

Kad pečemo na roštilju, pojedemo kalorija dovoljno za dan i pol

Foto: Goran Stanzl/Večernji list
Kad pečemo na roštilju, pojedemo kalorija dovoljno za dan i pol
12.08.2010.
u 08:00
Roštiljati možemo svaki vikend jedemo li u količini običnog ručka.
Pogledaj originalni članak

Roštilj je, nema sumnje, beskrajni užitak za obitelj u dugoj ljetnoj noći, djelomično i zato što ne znamo ili ne želimo znati da se s takvih druženja vraćamo “nabijeni” poput kalorijskih bombi. Naime, britanski Daily Mail upozorio je da višesatno druženje uz roštilj metabolizam stoji ni više ni manje nego 3000 kalorija, da se i ne spominje prekomjerno unošenje soli u organizam. Znanstvenici su izrazili zabrinutost i pripisali to nekoj vrsti obveze koju gost, pozvan na roštilj, mora ispuniti pred domaćinom, ali budimo posve pošteni i priznajmo da je roštilj rijetka prigoda da nam se na tanjuru nađu pljeskavica, ražnjić, pileće krilce, kobasica i ćevap – u isto vrijeme.

Iznenađenje na vagi

Kada se ovome pridoda i pokoja polovica cijelog krumpira, zdjela, recimo, salate s tjesteninom, nekoliko čaša piva, vina ili soka te obvezan desert, za neobveznog druženja unijeli smo kalorija preporučljivih za dan i pol.

Nutricionistica Darija Džajić, koja je pomalo skeptična prema podatku o čak 3000 kalorija za jedno roštiljanje, podsjeća da je dnevna potreba organizma oko 2000 kalorija te da nam obilna konzumacija delicija s roštilja doista može donijeti neugodno iznenađenje na vagi. U svjetlu novih spoznaja, koliko često je preporučljivo roštiljati?

– Ako si to može priuštiti, obitelj može pripremati roštilj čak i svaki vikend, ali to ne smije biti prejedanje. Preporučujem da se konzumira hrana u količini običnoga, svakodnevnog ručka, recimo, do dvije šnicle i tri krumpira srednje veličine, uz mnogo salate – kaže.

Kancerogeni spoj

Naša nutricionistica, međutim, upozorava i na mnogo opasniju pojavu vezanu uz roštilj – u kontaktu mesa s vatrom dolazi do jedne vrste kancerogenog spoja.

OTVORILA DUŠU ZA VEČERNJI

Jelena Perčin: 'S prvim suprugom imam fenomenalan odnos, a Momo djecu 'na papiru' može viđati svaki drugi vikend'

– U trenutku kada su mediji dobili informaciju da smo se Momo i ja razveli, mi smo već godinu dana bili zapravo razvedeni. Tako da je sada već prošlo dvije godine otkad je svatko krenuo svojim putem. Svojoj djeci nikada nisam rekla: "Vaši mama i tata više se ne vole." To mi je grozno! Uvijek sam im objašnjavala da volim njihovog tatu, ali da više nismo zaljubljeni – između ostalog, kazala je glumica Jelena Perčin u velikom intervjuu za Večernji list.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 4

TO
tonio111
10:28 12.08.2010.

Misam znao da meso u dodiru sa vatrom im kancerogene tvari :(ž www.sutra.hr

KA
karambita
15:22 12.08.2010.

Ebemti, a moja zena je ziva vatra.......kud cu sad sa mesom....ajme meni, jadan li sam

CA
cavoglavec
04:48 18.08.2010.

Piše: Renata Rašović/VLM, veli se KAKO ČESTO a ne KOLIKO ČESTO (da govorimo MNOGO ČESTO onda bi KOLIKO ČESTO bilo OK). Također, veli se ŠNICL a ne srpski ŠNICLA ... zatim, da bude 100% hrvatski treba reći ŠALATA a ne Salata !