Alternativa

Kakao u kolačima zamjenjuje masti, i to vrlo učinkovito

Kakao u kolačima zamjenjuje masti, i to vrlo učinkovito
13.09.2010.
u 14:53
Dodatkom kakaa u čokoladne mafine na račun masnoća nisu se dogodile značajnije promjene u njihovu izgledu, konzistenciji, teksturi, boji i okusu.
Pogledaj originalni članak

Zamjena originalnih masnoća u mafinima kakaovim vlaknima mogla bi pomoći proizvođačima da pojačaju zdravi „profil“ svojih pekarskih proizovda, tvrdi nova španjolska studija, a prenosi Food Science and Technology.

Dodatkom kakaa u čokoladne mafine na račun masnoća nisu se dogodile značajnije promjene u njihovu izgledu, konzistenciji, teksturi, boji i okusu. Dapače, kakao mafini su, za razliku od klasičnih masnih mafina, bili mekši, hrskavije strukture i reduciranih znakova odstajalosti tokom vremena.

Tek u mafinima u kojima je čak 75% masnoća zamijenjeno kakovim vlaknima došlo je do promjene u veličini, međutim, taj smanjeni volumen moguće je nadoknaditi drugim proizvodnim tehnikama i „trikovima“ u pripremi.

Ideja zamjene klasičnih sastojaka u pekarskim proizvodima zdravijim alternativama nije nova; već se neko vrijeme brašno zamjenjuje vlaknima i otpornim škrobom, a ova novost s mafinima također je naišla na pozitivnu reakciju u prehrambenoj industriji.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 2

BA
Balda
10:43 20.09.2010.

Zaboravili ste navesti izvor: www.vitamini.hr

Avatar neurazumljiv
neurazumljiv
05:56 18.10.2010.

ako kakao zamjeni masti, sto ce onda zamjeniti kakao ?