Zamjena originalnih masnoća u mafinima kakaovim vlaknima mogla bi pomoći proizvođačima da pojačaju zdravi „profil“ svojih pekarskih proizovda, tvrdi nova španjolska studija, a prenosi Food Science and Technology.
Dodatkom kakaa u čokoladne mafine na račun masnoća nisu se dogodile značajnije promjene u njihovu izgledu, konzistenciji, teksturi, boji i okusu. Dapače, kakao mafini su, za razliku od klasičnih masnih mafina, bili mekši, hrskavije strukture i reduciranih znakova odstajalosti tokom vremena.
Tek u mafinima u kojima je čak 75% masnoća zamijenjeno kakovim vlaknima došlo je do promjene u veličini, međutim, taj smanjeni volumen moguće je nadoknaditi drugim proizvodnim tehnikama i „trikovima“ u pripremi.
Ideja zamjene klasičnih sastojaka u pekarskim proizvodima zdravijim alternativama nije nova; već se neko vrijeme brašno zamjenjuje vlaknima i otpornim škrobom, a ova novost s mafinima također je naišla na pozitivnu reakciju u prehrambenoj industriji.
Zaboravili ste navesti izvor: www.vitamini.hr