Istraživanje

Kako je mirisao Julije Cezar? Nosio je parfem s mirisom znoja gladijatora koji ćete moći i kupiti

Foto: Shutterstock
Kako je mirisao Julije Cezar? Nosio je parfem s mirisom znoja gladijatora koji ćete moći i kupiti
11.08.2024.
u 07:00
Parfem Julija Cezara je ponovno stvoren više od 2000 godina nakon njegove smrti.
Pogledaj originalni članak

Rimski diktator, koji je vladao od 46. do 44. godine prije Krista, navodno je nosio poseban miris zvan 'Telinum', koji je bio napravljen od mješavine cvijeća, voća, ulja i čak 'znoja gladijatora', piše Daily Mail. Dok su Egipćani zaslužni za izum parfema za ritualne i medicinske svrhe, Rimljani su ga usavršili. Znanstvenici su proučavali povijesne zapise o Cezarovom parfemu i mirisu prije nego što su pokušali ponovno ga stvoriti. Tim je zaključio da njegov parfem vjerojatno sadrži mješavinu mente, ruže, limuna, bergamota, lavande, jasmina, vodenog ljiljana, ljubičice, cedrovine i jantara.

Posljednji sastojak, prema legendi, bio je znoj gladijatora. Znoj muškaraca smatran je velikom čašću jer je sadržavao njihovu krv, oguljenu kožu, prljavštinu i maslinovo ulje koje su nanosili na  tijelo prije nego što bi ušli u arenu da se bore do smrti. Istraživački tim iz Udruge za kulturu mirisa i turizam, ponovno je stvorio znoj koristeći patchouli, vrstu biljke koja je vrlo popularna. Patchouli ima zemljani, drvenasti, mošusni, opojan miris, za koji je tim rekao da ‘oponaša’ miris gladijatora.

VEZANI ČLANCI: 

Gotov parfem će se prodavati u Turskoj, Francuskoj i Italiji počevši od listopada, ali cijena još nije otkrivena. “Kako je Cezar mirisao, što je bilo u njegovom parfemu ili tko ga je za njega napravio uvijek je bilo pitanje od velike znatiželje”, podijelio je tim u izjavi.

“Prema informacijama koje su pružili i antički pisci i radovi njegovih bliskih prijatelja, sadržaj njegovih parfema je uglavnom utvrđen” Cezar je imenovao sebe diktatorom nad Rimskom Republikom kad je imao 54 godine i iskoristio je svoju moć kako bi proširio rimsku vladavinu invazijom na Veliku Britaniju i postavljanjem Kleopatre za kraljicu Egipta nakon što je porazio Ptolemejevu vojsku u bitci kod Nila. Njegova vladavina trajala je samo dvije godine prije nego što su ga 44. godine prije Krista ubili politički rivali, uključujući Marka Junija Bruta. Udruga je rekla da su se pozivali na pisane radove kako bi potvrdili koje su mirise koristili u Cezarovom parfemu i pregledali 'i antičke pisce i radove njegovih bliskih prijatelja'.

VEZANI ČLANCI: 

Tim je rekao da su se usredotočili na ponovno stvaranje Telinum parfema jer je Cezar 'privlačio pažnju javnosti svojim načinom života i odijevanjem', a njegovi parfemi su 'praćeni s velikim interesom od strane javnosti'. Istraživači su izvijestili da su stari Rimljani preferirali jednostavne mirise koji su davali zemljani i opori miris. Ali carevi i drugi plemići, uključujući svećenike i vojne generale, inzistirali su na kupovini slađih parfema iz inozemstva ili naručivanju vlastitih od lokalnih marki kako bi se izdvojili od običnih ljudi. Egipćani i Mezopotamci su bili prve kulture koje su koristile parfem za ritualne i medicinske svrhe prije oko 4000 godina, a Rimljani su ga usvojili u prvom stoljeću.

Bez neugodnih mirisa: S ove tri jednostavne metode, vaš će dom mirisati nevjerojatno!

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.