bez nepoželjenih gostiju

Zmijama je jedno osjetilo posebno izoštreno: Ako ih ne želite u vašem dvorištu obavezno uklonite ove mirise

shutterstock
19.07.2024.
u 10:30

Kada zmija isplazi jezik, skuplja čestice iz zraka i analizira kemijske tragove i mirise u okolini.

Zmije se oslanjaju na svoje osjetilo mirisa pri traženju hrane ili partnera, što ih može dovesti i u vaše dvorište, zato se savjetuje da  uklonite mirise koji ih privlače kako biste smanjili mogućnost susreta s njima. Sve životinje, uključujući zmije, traže hranu, a ovi gmazovi ne koriste nos za mirisanje kao ljudi. Zmije koriste posebni organ zvan Jakobsonov ili vomeronazalni organ za hemorecepciju, piše Krstarica

Kada zmija isplazi jezik, skuplja čestice iz zraka i analizira kemijske tragove i mirise u okolini. Ako vaš vrt ima mirise koje zmija prepoznaje kao hranu, mogla bi se udomaćiti kod vas. Vaš je zadatak da uklonite mirise koji ih privlače i pošaljete im poruku da u vašem dvorištu nema ničega zanimljivog za njih.

VEZANI ČLANCI: 

Ostatci hrane privlače glodavce: Zmije ne privlači izravno vaša hrana, ali ostatci hrane privlače glodavce. Glodavci će ostaviti izmet u vašem dvorištu, što će zmije lako namirisati i odlučiti da je vaše dvorište idealno mjesto za lov.

Ptičja jaja: Miris ptica, njihov izmet ili gnijezda mogu privući zmije. Ako želite pružiti pticama mjesto za piće, imajte na umu da bi zmije mogle smatrati vaš vrt zanimljivim.

Žabe i ribe: Zmije koje žive u vodi ili poluvodene zmije privlače mirisi vodozemaca poput žaba ili riba.

VEZANI ČLANCI: 

Feromoni drugih zmija: Zmije mogu osjetiti feromone koje ispuštaju druge zmije. Osim hrane, instinkt za parenje privlači zmije na mjesta gdje osjete prisutnost drugih zmija, osobito tijekom sezone odlaganja jaja.

Kako biste ih odvratili, posadite u vrt biljke koje odbijaju zmije, poput zmijske biljke, nevena, božikovine i krizantema.

Poskok je najopasnija zmija u Hrvatskoj, evo koje su još otrovne. Ovo nemojte raditi ako vas ugrizu

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije