Savršena kao prilog ručku

Kako napraviti domaću majonezu samo pomoću štapnog miksera?

Foto: Shuttershock
Kako napraviti domaću majonezu samo pomoću štapnog miksera?
10.03.2023.
u 10:30
Čini se da je domaću majonezu teško napraviti, ali ako imate štapni mikser i uski vrč, samo slijedite ove jednostavne korake i uživajte u majonezi bolje od one koju kupite.
Pogledaj originalni članak

Ne volite kupovnu majonezu, a nemate volje raditi tradicionalnu domaću verziju koja oduzima mnogo vremena? Nema problema, jer pomoću ovog recepta napravite izvrsnu majonezu uz malo truda, a sve što će vam biti potrebno je štapni mikser. Priprema traje samo pet minuta, a iz ovog recepta dobiti ćete 250 ml ukusne domaće majoneze, prenosi The Guardian.

Savjeti za kuhanje jednog chefa koji će svima dobro doći: Ovo želite znati....

Foto: Thinkstock
Kuhanje
Foto: Thinkstock
janjeće pečenje
Foto: Thinkstock
Hrana
Foto: Shutterstock
Kuhinja
Foto: Thinkstock
Mikrovalna pećnica, hrana
Foto: Thinkstock
Hrana
Foto: Getty Images
Tjestenina
Foto: Thinkstock
Hrana
Foto: Thinkstock
Hrana
Foto: Goran Ferbezar/PIXSELL
Hotel Dunav
Foto: Thinkstock
Brokula
Foto: Shutterstock

Potrebni sastojci:

  • 1 žumanjak
  • 1 žlica senfa
  • 1 žlica hladne vode
  • 1 žličica octa
  • 225 ml neutralnog ulja
  • 25 ml ekstra djevičanskog maslinovog ulja
  • Sol

1. Koristite štapni mikser

Teško je napraviti majonezu obične količine u većini procesora hrane jer su količine premale za emulgiranje u tako velikom prostoru. Međutim, mnogo je lakše sa štapnim mikserom, sve dok imate staklenku ili vrč koji je samo malo širi od glave vašeg blendera. Ako je preširok, neće funkcionirati.

2. Žumanjak prije ulja

Stavite žumanjak u usku i visoku posudu. Ako želite bogatu majonezu izrazitog okusa jaja, upotrijebite dva žumanjka, a za svjetliju upotrijebite cijelo jaje. Koji god način odabrali, jaje mora ići u vrč prije ulja.

3. Dodajte začine i malo vode

Ubacite u posudu senf, ocat i sol, a ako volite ubacite i režanj češnjaka i začinskog bilja po vašem izboru. Dodajte i žlicu hladne vode koja će pomoći smjesi da se sjedini.

4. Prelijte uljem

Ako ne želite koristiti ekstra djevičansko maslinovo ulje, zamijenite ga drugim uljem s jakim okusom. Ili, za blaži okus, umjesto toga jednostavno dodajte još 25 ml neutralnog ulja.

5. Pomiješajte

Ostavite sastojke da odstoje 30 sekundi, zatim stavite štapni mikser na dno vrča, na žumanjak i uključite. Miješajte, držeći blender pritisnut uz podlogu, sve dok ne vidite da bijela majoneza počinje istjecati odozdo, a u tom trenutku možete vrlo polako početi pomicati mikser sve dok se ulje ne stopi s ostatkom smjese.

6. Problemi? Nemojte paničariti!

Ako je vaša majoneza rijetka i grudasta, ostavite je nekoliko minuta da se slegne, a zatim polako ponovite gornji postupak. Ako ni to ne uspije, stavite nekoliko žlica hladne vode u novi vrč s malo razdvojene smjese, zatim ponovite, postupno miješajući ostatak, dok se sve ne sjedini.

7. Začinite po okusu

Osim nasjeckanog začinskog bilja (divlji češnjak, na primjer), možete umiješati naribanu koricu citrusa (u kojem slučaju biste mogli upotrijebiti sok od citrusa umjesto octa u koraku 3), dimljenu papriku ili curry u prahu ili napraviti tartar umak dodajući sitno nasjeckane kapare, ljutiku, peršin i kornišone. Mogućnosti su gotovo neograničene.

8. Za veću količinu

Da biste napravili veću količinu majoneze (imajte na umu da, iako će stajati u hladnjaku nekoliko dana, neće trajati tako dugo kao komercijalna majoneza), upotrijebite multipraktik ili blender. U to stavite dva žumanjka, dvije žlice senfa i dvije žličice octa (ili zamjenu kao gore) i miksajte 30 sekundi dok se dobro ne sjedini. Zatim dodajte ulje i miksajte dok se ne sjedini.

Želite peći kolač, ali nemate mlijeko? Nema problema, postoji nekoliko namirnica koje možete koristiti umjesto njega

 

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.