Sa svih strana se može čuti što je dobro jesti, a što je nezdravo, pa više jednostavno ne možemo ni biti sigurni što je zapravo točno. No, kada vrhunski kardiolozi kažu koje bismo namirnice trebali izbjegavati to je onda druga priča. Premda vam od konzumacije ovih nekoliko namirnica neće biti ništa ako ih povremeno pojedete, kardiolozi savjetuju da ih jedete manje i rjeđe, piše Huffpost.
Prženi krumpirići i čokolada uništavaju vam san!
Jetrica
Dr. Eleanor Levin, kardiologinja sa Sveučilišta Stanford, kaže da nikada ne jede jetru.
- Jetrica su crveno meso s izuzetno visokim sadržajem masti. Uglavnom, izbjegavam crveno meso jer ima mnogo zasićenih masti i transmasti, a osim što su loše za srce, zasićene masti mogu izazvati osteoporozu. Jetrice su posebno loše jer su organ koji filtrira toksine, tako da svi toksini obično samo stoje tamo", izjavio je.
Kobasice
Kardiologinja iz Mineapolisa, Elizabeth Klodas, tvrdi da kobasice izbjegava pod svaku cijenu.
- One su bogate natrijem koji povećava tlak i bogat izvor su zasićenih masti, koje podižu očitavanje kolesterola - rekla je.
Klodas je napomenula da je prerađeno meso, uključujući kobasice, šunku i slaninu, označeno kao kancerogeno i prema WHO-u.
Šunka
Dr. James Udelson, šef kardiologije u medicinskom centru Tufts, tvrdi da šunka nikako nije dobra za srce.
- Važno je napomenuti da je ključ zdravlja srca slijediti preporučenu prehranu u mediteranskom stilu, koja je bogata povrćem, cjelovitim žitaricama, ribom i nekim posnim mesom, orašastim plodovima i mahunarkama - naglašava.
Slanina
Dr. Francoise Marvel, kardiologinja sa Sveučilišta Johns Hopkins, rekla je da obično izbjegava ovu slanu, ukusnu poslasticu za doručak.
- Slanina je primjer visoko prerađenog crvenog mesa koje je bogato zasićenim masnoćama i povećava loš kolesterol, nazvan lipoprotein niske gustoće LDL - koji je povezan s povećanim rizikom od srčanog i moždanog udara. Način na koji se slanina obrađuje je kroz ‘sušenje’ svinjetine, što obično uključuje dodavanje soli, šećera i nitrata. Velike količine soli (ili natrija) korištene u ovoj obradi mogu povećati krvni tlak i zadržavanje tekućine, uzrokujući da srce radi jače kako bi pumpalo krv kroz tijelo. Povišeni krvni tlak ili hipertenzija također je glavni čimbenik rizika za kardiovaskularne bolesti - rekla je.
Margarin
- Margarin se u teoriji čini sjajnom idejom, ali se ispostavilo da je loš kao i maslac. Studija je pokazala da je sa svakom žlicom margarina dnevno, ljudi imali 6% veću vjerojatnost da će umrijeti tijekom srednjih 16 godina istraživanja. Maslinovo ulje je bolje, a svaka žlica maslinovog ulja povezana je s 4% manjim rizikom od smrti. Imajući to na umu, govorim svojim pacijentima da koriste maslinovo ulje kad god je to moguće, čak i za kuhanje jaja ili tosta. Kad ništa osim okusa maslaca nije dovoljno, ipak je bolje koristiti uglavnom maslinovo ulje s mršavim komadićem maslaca za okus - rekao je dr. Harmony Reynold, kardiolog u NYU Langone Health.
Krafne
Krafne se prže u ulju i sadrže transmasti, te su vrlo teške za srce, tvrdi to dr. Jayne Morgan iz Atlante.
- Transmasti podižu razinu kolesterola i šećera u krvi, doprinoseći dijabetesu tipa 2, srčanim bolestima i moždanom udaru - objasnila je.
Kiropraktičar otkrio: Ove poze za spavanje opasne su za zdravlje!
Kod ovih "doktora" nema ništa da se jede.