Odlična ideja

Kako ostatke pince pretvoriti u još ukusniju slasticu? Uz ovaj odličan recept!

Foto: Nina Mrvica
Kako ostatke pince pretvoriti u još ukusniju slasticu? Uz ovaj odličan recept!
10.04.2023.
u 06:00
Jedan od najboljih načina da iskoristite ostatke pogače (sirnice, pince) ili bilo kojeg drugog slatkog kruha je da ga pretvorite u neodoljivi puding. Ovo možete raditi s brioche pecivima, croissantima, mliječnim pecivima ili kruhom. Ovako pripremljen puding možete poslužiti za doručak ili kao zaseban desert nakon jela, uz popodnevno druženje, kavu ili čaj. Jednostavan je za pripremu te ga možete kombinirati s različitim sastojcima.
Pogledaj originalni članak

Kako je pogača aromatična i slatka sama po sebi idealno joj pristaje malo vanilije, ruma i muscovado tamnog šećera na vrhu koji se lijepo zapeče i karamelizira. Ovako se zaokruže svi okusi i puding dobije jednu novu dimenziju. Vi možete nadodati začine po želji, poput cimeta, đumbira i sličnih začina – predlaže gastroblogerica Nina Mrvica.

Foto: Nina Mrvica

Puding od ostataka pogače (pince) s engleskom kremom

Sastojci:

  • 280 g pogače (sirnice, pince) ili brioche peciva
  • 250 ml mlijeka
  • 250 ml vrhnja za šlag
  • 80 g šećera
  • 3 jaja L veličine
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • prstohvat soli
  • 1 žličica ruma, po želji
  • maslac za premazivanje, oko 25 g sobne temperature
  • 2 žlice tamnog muscovado šećera, po želji
  • listići badema, po želji

Za englesku kremu:

  • 350 ml mlijeka
  • 150 ml vrhnja za šlag
  • 1 mahuna vanilije ili žličica ekstrakta vanilije
  • 4 žumanjka (L jaje)
  • 30 g šećera (2 žlice)
  • 1 žličica gustina (škrobno brašno)

Foto: Nina Mrvica

Priprema:

Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva. Pripremite posudu za pečenje približnih dimenzija 25 x 20 cm. Posudu premažite maslacem. Pincu natrgajte na komade ili izrežite na kocke pa je posložite u posudu. U zasebnoj posudi pjenjačom pomiješajte mlijeko, vrhnje za šlag, šećer, jaja, vaniliju, sol i rum. Smjesu prelijte preko komadića pince, sve pospite smeđim šećerom i listićima badema. Pecite 35-40 minuta, odnosno dok vam površina ne poprimi lijepu rumenu boju. Za to vrijeme napravite englesku kremu.

U lonac s debljim dnom stavite mlijeko i vrhnje za kuhanje te ih na srednje jakoj vatri zagrijte. Ako koristite mahunu vanilije tada je prepolovite te sastružite sjemenke i stavite ih u mlijeko i vrhnje. Ostavite mlijeko i vrhnje desetak minuta kako bi se vanilija lijepo infuzirala. Ako vam smetaju sjemenke tada mlijeko s vrhnjem procijedite prije daljnjeg korištenja. U zasebnoj posudi pjenjačom izradite žumanjke i šećer dok ne dobijete kremastu i povezanu teksturu. Ako ne koristite mahunu već ekstrakt ili vanilin šećer tada ga dodajte sa šećerom pa sve izradite pjenjačom. Na kraju dodajte gustin te ga sjedinite sa smjesom. Mlijeko dolijevajte u tankom mlazu miješajući pjenjačom cijelo vrijeme. Ako vam je lakše dodajte malo mlijeka, promiješajte pa ponovo dodajte malo i tako ponavljate. Bitno je da temperirate žumanjke kako se ne bi skuhali u vrućem mlijeku te da mlijeko dodajte postepeno. Kada ste dodali polovinu mlijeka ostatak možete dodati u većem mlazu. Sve vratite u lonac te na srednje jako vatri miješajte pjenjačom oko 3 minute. U kremu uronite žlicu, izvadite te prstom prođite po stražnjoj strani žlice. Ako se krema ne povezuje već je vidljiva crta kuda ste prošli prstom tada je gotova. Kremu možete odmah koristiti. Ostatak kreme spremite u hladnjak te potrošite unutar 5 dana. Po toplom pudingu od pogače prelijte malo engleske kreme.

Foto: Nina Mrvica

Savjet više

  • Puding od kruha ili peciva možete raditi i u slanoj varijanti te kombinirati sireve, gljive, začine i sl.
  • Rum možete potpuno izostaviti ili ga zamijeniti likerom po želji (liker od naranče se lijepo uklapa).
  • Svježe voće možete dodati odmah i tako peći puding ili ga dodati na kraju i posuti po pudingu (brusnice, borovnice, kupine, jagode i sl.)
  • Ako ne želite raditi englesku kremu puding možete poslužiti uz kuglicu sladoleda od vanilije ili samog.
  • Puding možete peći u više zasebnih zdjelica umjesto u jednoj manjoj.
  • Ako ne želite koristiti tamni muscovado šećer tada povećajte količinu ukupnog šećera s 80 na 100 g.
  • Umjesto vrhnja za šlag možete koristiti samo mlijeko (500 ml), savjetujem da tada koristite punomasno.

Pripreme za Uskrs

Šećer na kraju: Pripremite pincu prema receptu Ane Grgić, chefice hotela Esplanade

Pinca je slatki kruh, nezaobilazna poslastica svakog uskrsnog stola u kojoj uživaju baš svi. Priprema iziskuje više vremena, ali miris dizanog tijesta vraća nas u bezbrižne dane djetinjstva te stvara pravi blagdanski ugođaj. Mali zaokret u receptu možete napraviti tako da prilikom prvog miješenja u pincu ubacite komadiće čokolade, kandirano voće, mljeveni anis ili orašaste plodove.

 

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.