dobro je znati

Kako prepoznati svježu ribu?

Foto: Dusko Marusic/PIXSELL
Kako prepoznati svježu ribu?
12.03.2016.
u 09:05
Ljuske moraju biti sjajne i uz kožu, a meso se nakon pritiska mora vratiti u prvobitno stanje.
Pogledaj originalni članak

Jeste li  među onima koji ribu obožavaju jesti, ali se ne usude kupiti jer ne znaju prepoznati je li svježa, unatoč uvjeravanjima prodavača?

Kako vas to neznanje ne bi i u budućnosti sprečavalo da omiljenu vrstu ribe kupite i pripremite sami, evo savjeta kako prepoznati da je riba zaista svježa. 

Oči ribe moraju biti bistre i ispunjavati cijelu očnu šupljinu, škrge crvene ili narančaste, vlažne i sjajne. Koža ribe mora biti napeto priljubljena uz tijelo, vlažna i neoštećena. 

Ljuske moraju biti sjajne i uz kožu, a meso se nakon pritiska mora vratiti u prvobitno stanje. 

>>Isprobajte ovaj jednostavan recept i napravite riblje pljeskavice

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 12

CA
campa
13:28 12.03.2016.

Kod nas je riba preskupa.Sviježa riba je rijetka i obično ne završava na stolovima Hrvatskih građana osim ako se poznaš s ribarom.Kupio sam ribu u Konzumu pred neku godinu iako sam izbjegavao istu zbok dugog stajanja i možda nekoliko puta zamrznuta,kad se je otopila samo što se nije raspala.Prihvatio sam jeje za očnu šupljinu i prsti su upali u nju a Konzum ju je reklamirao kao svježu.Pitam se tko kontrolira očitu prijevaru kupaca te prodaju smeča i polutrule proizvode.Inspekcija svakako ne jer oni naganjaju male i one od kojih nemogu za gledanje kroz prste imati materijalnu korist.

Avatar neurazumljiv
neurazumljiv
15:23 12.03.2016.

Svjezu ribu je najlakse prepoznati po tome da li se riba jos mice i trza.

M3
Miške 3
10:16 12.03.2016.

U bivšem Mercatoru u West Gate bila uvijek svježa riba. Od kad ga je Todorić pretvorio u Konzum, postala je balkanska prčvarnica i svježe morske ribe nema više. Kažu da im se ne isplati jer se premalo prodaje . A Mercatoru se isplatilo? Samo file starog soma.