Jeste li među onima koji ribu obožavaju jesti, ali se ne usude kupiti jer ne znaju prepoznati je li svježa, unatoč uvjeravanjima prodavača?
Kako vas to neznanje ne bi i u budućnosti sprečavalo da omiljenu vrstu ribe kupite i pripremite sami, evo savjeta kako prepoznati da je riba zaista svježa.
Oči ribe moraju biti bistre i ispunjavati cijelu očnu šupljinu, škrge crvene ili narančaste, vlažne i sjajne. Koža ribe mora biti napeto priljubljena uz tijelo, vlažna i neoštećena.
Ljuske moraju biti sjajne i uz kožu, a meso se nakon pritiska mora vratiti u prvobitno stanje.
>>Isprobajte ovaj jednostavan recept i napravite riblje pljeskavice
Kod nas je riba preskupa.Sviježa riba je rijetka i obično ne završava na stolovima Hrvatskih građana osim ako se poznaš s ribarom.Kupio sam ribu u Konzumu pred neku godinu iako sam izbjegavao istu zbok dugog stajanja i možda nekoliko puta zamrznuta,kad se je otopila samo što se nije raspala.Prihvatio sam jeje za očnu šupljinu i prsti su upali u nju a Konzum ju je reklamirao kao svježu.Pitam se tko kontrolira očitu prijevaru kupaca te prodaju smeča i polutrule proizvode.Inspekcija svakako ne jer oni naganjaju male i one od kojih nemogu za gledanje kroz prste imati materijalnu korist.