trikovi

Kako razlikovati pravi med od onog koji sadrži dodani šećerni sirup?

Foto: Shutterstock
med
Foto: Thinkstock
med
Foto: Shutterstock
Med za ljepotu
Foto: Shutterstock
Med, staklenka meda
Foto: Thinkstock
Med
Foto: pixabay
med
Foto: GettyImages
Foto: Thinkstock
Med
18.08.2019.
u 07:00
Pravi med se nakon nekog vremena kristalizira.
Pogledaj originalni članak

Med je oduvijek imao posebno mjesto u svakom domaćinstvu, no neki proizvođači medu dodaju šećerni sirup kako bi dobili veće količine. Ako želite znati razlikovati čisti, pravi med od "lažnog", ovo su trikovi koji će vam u tome pomoći...

Stavite žlicu meda u vodu i ako ostane na dnu čaše, riječ je o pravom, čistom medu. "Lažni med" će se početi odmah otapati, odnosno miješati s vodom.

Kad se iz tegle uzme žlica meda i stavi u usta, med se jede, a ne guta. Ako se tada pod jezikom osjeti tvrdoća i gorčina, to je pravi, prirodni med. 

Pravi med se nakon nekog vremena kristalizira. 

Namočite malo vate u med i zapalite - gorjet će ako je med pravi.

Stavite kap meda na prst. Pravi, čisti med ostat će na jednom mjestu dok će lažni brzo početi curiti po prstu.

Stavite li pravi med pred mrave, oni će se razbježati jer ga ne podnose. 

 

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 14

PA
Prosvijećeni apsolutist 2
12:20 18.08.2019.

Ako na medu pise Made in China i stoji rok trajanja dvije godine, to nije pravi med.

ST
stefj
13:27 18.08.2019.

Hm, rok trajanja meda ne postoji, te svako označavanje roka trajanja dovodi sumnju u čistoću meda. Istina da je birokracija tu odradila svoje, pa sad sve mora imati neki datum na sebi... A kristalizacija meda ovisi o tipu količini i tipu šećera u medu. Ako je med npr bagremov, onda mu treba 2-3 godine da krene kristalizacija, dok cvjetni med kristalizira odmah. Tako da je po kristalizaciji nemoguće odrediti da li je med kvalitetan ili nije... Okus i iskustvo vjerojatno najviše pomažu, a sviđa mi se i ideja s mravima...

AU
austrougarskigeneral
09:28 18.08.2019.

pa osjeti se po okusu