Med je oduvijek imao posebno mjesto u svakom domaćinstvu, no neki proizvođači medu dodaju šećerni sirup kako bi dobili veće količine. Ako želite znati razlikovati čisti, pravi med od "lažnog", ovo su trikovi koji će vam u tome pomoći...
Stavite žlicu meda u vodu i ako ostane na dnu čaše, riječ je o pravom, čistom medu. "Lažni med" će se početi odmah otapati, odnosno miješati s vodom.
Kad se iz tegle uzme žlica meda i stavi u usta, med se jede, a ne guta. Ako se tada pod jezikom osjeti tvrdoća i gorčina, to je pravi, prirodni med.
Pravi med se nakon nekog vremena kristalizira.
Namočite malo vate u med i zapalite - gorjet će ako je med pravi.
Stavite kap meda na prst. Pravi, čisti med ostat će na jednom mjestu dok će lažni brzo početi curiti po prstu.
Stavite li pravi med pred mrave, oni će se razbježati jer ga ne podnose.
Ako na medu pise Made in China i stoji rok trajanja dvije godine, to nije pravi med.