Svjetski poznata i nagrađivana mediteranska dijeta potvrdila je i ove godine svoj status najbolje opcije kojom ćete, nakon blagdanskih dana i pojačanog unosa slatkiša, alkohola i drugih delicija, pomoći tijelu da se oslobodi viška kilograma, a da pritom ne gladujete. Naime, mediteranska je dijeta osvojila nagradu kao "najbolja od najboljih" 2025. godine u rangiranju koje vodi i objavljuje US News & World Report. Ondje već godinama objavljuju godišnji popis najkorisnijih i najmanje korisnih dijeta prema poretku koji su napravili stručnjaci za prehranu.
Mediteranska prehrana, koja je mnogima i stil života, a ne samo povremeni način ishrane, osvojila je najviše nagrada od 2019. zbog svog fokusa na prehranu u kojoj prevladavaju voće, povrće, žitarice, maslinovo ulje, orašasti plodovi i sjemenke. Američki stručnjaci za hranu ističu i da je velika prednost mediteranske prehrane u tome što se stavlja naglasak na važnost obroka s obitelji i prijateljima, što pozitivno utječe i na psihu te upućuje na svakodnevno vježbanje. Uz mediteransku prehranu smanjuje se konzumacija slatkiša, a preporučuju se male količine mliječnih proizvoda i mesa, posebno crvenog. Riba je, međutim, glavna namirnica, osobito ona masnija poput srdele.
Prema riječima Gretel Schueller, urednice za zdravlje U.S. News & World Reporta, novim sustavom ocjenjivanja tri su vrste ishrane ocijenjene kao one koje potiču konzumiranje zdrave hrane te ih je lako slijediti, što je pri odabiru neke od njih zapravo jako važno. – Mediteranska, DASH i fleksitarijanska ishrana dobile su najviše zvjezdica stručnjaka za prehranu – kazala je Gretel Schueller.
U DASH dijeti naglašava se ograničavanje unosa soli s ciljem smanjenja krvnog tlaka, dok fleksitarijanska ishrana, vjerna svom nazivu, dopušta povremeno uživanje u mesu ili peradi u svom vegetarijanskom pristupu. Sve se one temelje na biljnim namirnicama, što upućuje na to da se ograničava unos rafinirane, ultraprocesirane hrane te crvenog mesa i dodanih šećera.
Izvješće U.S. News & World Reporta za 2025. također je uključilo nove ljestvice za dijete osmišljene da pomognu kroničnim stanjima kao što su artritis, divertikulitis, bolest masne jetre i sindrom iritabilnog crijeva ili fazama života kao što je menopauza. Neka liječnička udruženja preporučuju posebne dijete – American Heart Association rangira DASH dijetu kao najbolju za zdravlje srca, budući da je potpuno usklađena s AHA ciljevima za zdravu prehranu srca. U novom izvješću o najboljoj prehrani U.S. News & World Reporta DASH dijeta osvojila je prvo mjesto i kad je riječ o zdravlju srca i kontroli krvnog tlaka. Međutim, druge profesionalne medicinske skupine ne promoviraju specifične dijete, radije se fokusiraju na personaliziraniji pristup ovisno o tome o kakvim je zdravstvenim problemima riječ. – Odabir načina prehrane, posebno kod osoba s određenim zdravstvenim problemima, mora biti rezultat razgovora i dogovora sa liječnikom, nikako ne samostalna odluka – smatraju stručnjaci.
Prakticiranje mediteranskog načina prehrane nikome ne može odmoći, dodaju stručnjaci. Posebno ako u ovim danima, nakon većeg prejedanja, pripazimo na to da smanjimo unos šećera, da ne jedemo kasno navečer te da pijemo više vode, a što manje alkoholnih i gaziranih pića. I kruna svega, slažu se svi svjetski stručnjaci za hranu, jest kretanje. To ne mora nužno biti odlazak u terenu, već hodanje ili za početak izvođenje manje zahtjevnih vježbi kod kuće.
Naš nutricionist Marko Šimić smatra da rigorozne dijete ovih dana mogu biti više štetne nego korisne. Umjesto toga važnije je pomoći tijelu da odradi prirodnu detoksikaciju tako što ćemo svjesnim odabirom hrane i pića podržati prirodne tjelesne procese kojima se tijelo čisti od štetnih tvari.
– Detoksikacija je prirodan proces koji provodi naše tijelo s ciljem uklanjanja štetnih i nepoželjnih tvari, osiguravajući da se toksini ne nakupljaju. Jetra je središnji organ koji provodi detoksikaciju koristeći enzime za pretvorbu toksina u spojeve koje tijelo može lakše izlučiti – pojasnio je Marko Šimić, nutricionist i osnivač nutricionističkog savjetovališta NutriBrat. Stoga preporučuje da ovih dana uzimamo više citrusa poput limuna i grejpa koji su bogati vitaminom C i antioksidansima. Preporučuje i lisnato povrće, kao što su kelj i špinat, koji sadrži klorofil koji neutralizira toksine u krvi i pomaže detoksikaciji. Korisne su i kupusnjače poput brokule i cvjetače, koje aktiviraju enzime za detoksikaciju u jetri.
Preporučuje i smanjenje unosa namirnica koje opterećuju tijelo, doprinose osjećaju težine i nutritivno su prazne; to su prerađeni šećeri, rafinirane žitarice, uključujući bijeli kruh, tjestenina i peciva od bijelog brašna jer su siromašni vlaknima. Trebalo bi izbjegavati i prženu hranu koja sadrži velike količine nepoželjnih masti, usporava metabolizam te dodatno opterećuje probavni sustav. Izbjegavati treba i gazirana pića i sokove često bogate umjetnim bojama i konzervansima, kao i alkohol, koji je jedan od glavnih neprijatelja detoksikacije jer direktno šteti jetri. Razni smoothieji od kombinacija voća i povrća također su sjajan odabir u danima kada želimo organizmu pomoći da se oslobodi štetnih tvari.
FOTO Ovo je pet najboljih mediteranskih otoka koje treba posjetiti: Među njima i jedan hrvatski