Mnogo ljudi trenutno treba oraspoložiti, a hrana može trenutno popraviti raspoloženje. Zapravo, 34 posto ljudi kaže da se često oslanjaju na različitu hranu kako bi poboljšali svoje raspoloženje, pokazalo je novo istraživanje. Novo istraživanje identificiralo je namirnice kojima se okrećemo kada tražimo sreću, kako piše Metro.
Gledajući prehrambene navike 2000 odraslih osoba, istraživanje je pokazalo da su kava, tamna čokolada i grožđe glavna hrana koja čini da se osjećamo sretnima. Ostale namirnice s popisa uključuju jaja, bobice i naranče. Štoviše, rezultati pokazuju da je potrebno samo 16 minuta nakon jela da bi ta hrana imala uočljiv učinak na raspoloženje.
Sada znamo koja hrana može trajati stoljećima, pa i tisućljećima:
Međutim, studija je također naglasila hranu zbog koje se osjećamo loše i to je loša vijest za one koji vole krafne, gazirana pića i pljeskavice. Prema istraživanjima, oni mogu smanjiti razinu sreće, zajedno s kolačima, bijelim kruhom i slatkišima.
Hayley Murgett, jedna od autorica istraživanja, objasnila je: - Nije iznenađujuće što su namirnice s visokim udjelom soli ili masti poput hamburgera, pizze i čipsa bile visoko na popisu namirnica za koje odrasli smatraju da su lošije za raspoloženje. Dok će svježa hrana poput voća, orašastih plodova ili neprerađenih grickalica s jednostavnim sastojcima biti bolja. -
Zanimljivo je da su neke osobe istaknule da postoje i varljive namirnice - one od kojih se osjećate dobro dok ih jedete, ali nedugo nakon toga osjećate se loše. Također se čini da bi raznolikost mogla biti ključ za regulaciju raspoloženja, jer 51 posto sudionika vjeruje da jedenje mješavine različitih boja hrane može pozitivno utjecati na njihovo ukupno mentalno zdravlje.
Na inauguraciji Joe Bidena pit će se vino iz Hrvatske!