Prvi nos hrvatske

Klaudio Jurčić: Sommelierstvo je više od vina, strast bez granica

Foto: Duško Marušić Čiči /PIXSSEL
Klaudio Jurčić: Sommelierstvo je više od vina, strast bez granica
26.10.2011.
u 17:16
Laskavu titulu najboljeg sommeliera države mladi Matuljac obranio je i četvrti put. Vino se, kaže Jurčić, živi, nije ga dovoljno jednom upoznati
Pogledaj originalni članak

Već četvrtu godinu zaredom na tronu najboljeg sommeliera države ponovno se našao Klaudio Jurčić, obranivši tako u rovinjskom hotelu Lone, među 25 ponajboljih poznavatelja vina i vinske priče, naslove iz Primoštena, Poreča i Svetog Martina. Sommelierstvo je puno više od poznavanja vina, to je znatiželja koja prerasta u strast i ljubav koju treba njegovati – svakodnevno. Tako barem Klaudio, rođeni Matuljac, odnedavno sa zagrebačkom adresom u restoranu Baltazar, opisuje svoje zvanje sommeliera koje je sve cjenjenije u svijetu visoke gastronomije.

– Vino – kaže Klaudio – treba upoznati i poštovati ga, a za to valja imati i neke prirodne predispozicije. Osim istančanog osjeta mirisa i okusa, strpljenje je ono što je potrebno svakom sommelieru – kazuje četverostruki šampion te domeće kako je vino priča za sebe, a njegovu priču valja na pravi način prenijeti i predstaviti onome tko će ga kušati, odabrati, popiti i na kraju, dakako, platiti.

– Osim prirodnih predispozicija, 95 posto posla sommeliera jest rad, vježbanje i učenje koje nikad ne prestaje. Svakog dana nastaju i dolaze nova vina koja treba upoznati, a najveći neprijatelj uspješnom sommelieru jest neinformiranost i cigareta. Kao sommelier nećete odraditi smjenu od osam sati i otići kući. Takav je pristup pogrešan jer samo onaj tko voli popiti dobro vino, digestiv, dobru kavu i sve to spojiti s dobrim zalogajem, čemu sam i sam sklon, može na pravi način gostu dočarati što ga za stolom čeka – objašnjava Klaudio.

Gledajući i slušajući s koliko ljubavi Jurčić govori o vinu, otvara butelju i kuša vino, zaključili smo da se u svima nama skriva dijete koje želi čuti priču, bajku o vinu. No, Klaudio Jurčić kaže da je njegov pristup gostu posve individualan, a želja mu je ugoditi gostu tako da mu ispuni želju – pusti ga da sam odabere vino, sluša njegovo znanje ili, u slučajevima kada se gost prepusti, priča priče o vinima. “Prvi nos” države pohađa prestižnu austrijsku Akademiju za trgovce i poznavatelje vina u Rustu, a planira steći i diplomu Master of wine!

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

Avatar Lajka
Lajka
18:25 26.10.2011.

Da li u vinu leži istina i što je uopće istina ne znam, ali da zlatnu tekućinu treba znati uživati sigurno je da treba jer uzalud i dobro vino u prevelikoj količini.