Zlatna Slavonija Eno & Gastro

Koje se vino sljubljuje s čipsom od šarana, što odabrati uz rezance s makom?

Foto: Borna Subota
Foto: Borna Subota
Foto: Borna Subota
Foto: Borna Subota
Foto: Borna Subota
Foto: Borna Subota
Foto: Borna Subota
Foto: Borna Subota
Foto: Borna Subota
Foto: Borna Subota
Foto: Borna Subota
24.11.2022.
u 13:34
Za odgovore na ova pitanja najbolje posjetiti Zlatnu Slavoniju! Bit će to nezaboravno gurmansko putovanje, a dio tog doživljaja u organizaciji TZ Požeško-slavonske županije predstavljen je u hotelu Mövenpick Zagreb.
Pogledaj originalni članak

Od pikantnog kulena do neodoljivih tačkrla u modernoj varijanti, od elegantnih pjenušaca do moćnih predikata, Požeško-slavonska županija u Zagrebu se predstavila najljepšim okusima! Šest kuhara Požeško-slavonske županije samo je za tu prigodu doputovalo u Zagreb i s poznatim chefom Brankom Ognjenovićem pripremalo najfinija autohtona jela koja od sada imaju novu, modernu notu, a sommelierskim rječnikom rečeno za perfect match pobrinuo se poznati sommelier Darko Lugarić. Bilo je tu svega – od pikantnog kulena, čvaraka, svinjske masti, pašteta od pileće jetrice i gljiva, rižota s kremom od buče, gljivama i slaninom crne svinje, fileta smuđa u vinskom tijestu, telećeg perkelta s noklicama, pečenke od crne slavonske svinje i krpica sa zeljem do pečenih jabuka u cimetu i vaniliji, okruglica od šljiva, tačkrla… Sve ukusno, fino, moderno servirano i sljubljeno s odabranim vinima iz tri vinogorja Zlatne Slavonije: Kutjeva, Požege-Pleternice i Pakraca.

Foto: Borna Subota

Potvrdili vrhunski profesionalci

Bogatstvo lokalnih namirnica iznimne kvalitete i vrhunska vina veliki su potencijal koji u kombinaciji s edukacijom, znanjem, trudom, radom, ali i dobrom promocijom generira odlične turističke rezultate i u destinaciju privlači suvremene posjetitelje u potrazi za autentičnim i originalnim eno-gastro doživljajem, na obostrano zadovoljstvo domaćina i gosta – zaključio je chef Ognjenović. S njim mišljenje dijeli Darko Lugarić ističući širok spektar vina Zlatne Slavonije, posebno najraširenije sorte graševine koja upravo u ovom dijelu Hrvatske daje iznimne rezultate od pjenušaca do predikata, pa je za zagrebačko druženje sommelier odabrao više od 15 etiketa

Foto: Borna Subota

Poznata vinska destinacija od sada i gurmanska oaza

– U sklopu projekta Zlatna Slavonija Eno & Gastro radimo na razvoju eno-gastro ponude destinacije bazirane na lokalnim namirnicama te podizanju kvalitete usluge ugostiteljskih objekata, uz mogućnost implementacije fine dininga. S tim ciljem od početka godine u suradnji sa chefom Brankom Ognjenovićem i sommelierom Darkom Lugarićem organizirali smo radionice i edukacije koje primjenom naučenog čine razliku koju u konačnici osjeti gost. Na edukacijama je sudjelovalo više od 80 kuhara, konobara, sommeliera i barista, vlasnika ugostiteljskih objekata i vinarija s područja čitave županije. Rezultat su novi, atraktivni jelovnici s vrhunskim autohtonim lokalnim proizvodima, uz atraktivan izbor impresivnih vina po kojima je naša destinacija nadaleko poznata – poručila je Maja Jakobović, direktorica TZ Požeško-slavonske županije.

Foto: Borna Subota

Potpuni doživljaj destinacije

Modernim načinom prezentacije tradicijskih jela, vrhunskih u svijetu nagrađivanih vina i namirnica malih, lokalnih proizvođača, doživljaj destinacije postaje potpun, a integrirano upravljanje kvalitetom preduvjet je napretka i turističkog rasta. – TZ Požeško-slavonske županije ove je godine realizirala hvale vrijedan samostalni projekt Zlatna Slavonija Eno & Gastro, podižući kvalitetu, inovirajući ponudu te u smislu eno-gastronomije, izdižući čitavu destinaciju. I zato je ovaj iskorak za naše područje iznimno važan jer osim što njeguje izvornost, čuva sve ono dobro što je nastalo u ovoj našoj lijepoj Slavoniji – istaknula je na druženju u Zagrebu Antonija Jozić, županica Požeško-slavonske županije.

Foto: Borna Subota

jednostavno

Kad ti chef s Michelinovom zvjezdicom posluži jelo tvog djetinjstva, a tebi se oči napune suzama jer imaš osjećaj da je baka opet živa

Bili smo u gostima kod Gorana Kočiša, chefa koji ponovo diše punim plućima i u rodnoj Slavoniji priprema svoj novi projekt koji će uskoro ugledati svjetlo dana. Goran nam je pripremio nekoliko jela, ali kad su na stol došle slavonske taške, zapravo "torbice" od tankog tijesta punjene domaćim pekmezom od šljiva, svi smo se u trenu raspametili.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.