Taške su tradicionalno jelo slavonsko-baranjskog kraja, a mogu se pripremiti od krumpirova tijesta ili jednostavno zamijesite tijesto od brašna i vode, važno je držati se zadanih omjera. Evo kako ih priprema Goran Kočiš.
Slavonske taške
Sastojci:
500 g glatkog brašna
prstohvat soli
1 jaje
2 dl mlake vode
domaći pekmez od šljiva
krušne mrvice
šećer
domaći kajmak, za posluživanje
Priprema:
Povežite u većoj posudi brašno i sol pa u sredinu razbijte jaje i krenite lagano miješati uz postupno dodavanje vode. Kad ste dobili kompaktnu smjesu prebacite tijesto na radnu površinu pa još mijesite rukama. Gotovo tijesto pustite malo da odmori pa ga zatim razvaljajte vrlo tanko, na otprilike 2 milimetra debljine. Narežite na trakice širine 3-4 cm pa na isti razmak stavite malo pekmeza od šljiva. Preklopite drugom trakom, nježno ali temeljito pritisnite rubove da pekmez ne bi tijekom kuhanja ispao i narežite taškice rezačem za tijesto. Ubacite ih u kipuću vodu i čim isplivaju prebacite u tavu u kojoj ste karamelizirali šećer i prezle. Sve malo promiješajte, premjestite na tanjur i poslužite s domaćim kajmakom.
Naravno, Goran je sam pripremio pekmez od domaćih slavonskih šljiva bez dodatka konzervansa. Umjesto toga, dok ih peče u pećnici on zadnjih sat vremena ulije malo alkoholnog octa što garantira da će godinu dana biti bez brige što se pekmeza tiče.