Dobar savjet!

Koju bundevu odabrati za juhu, a koju za kolače? Volite li pečenu bundevu evo koliko trebate peći pojedinu sortu

Foto: Sandra Šimunović/Pixsell
Koju bundevu odabrati za juhu, a koju za kolače? Volite li pečenu bundevu evo koliko trebate peći pojedinu sortu
30.10.2022.
u 11:26
U životima Mladena i Dragane sve se vrti oko buča, one su im izvor zarade, ali i zadovoljstva. Dragana je prava majstorica u kuhinji pa smo je zamolili da nam savjetuje koju buču odabrati kad radimo juhu, a koja je najbolja za pečenje...
Pogledaj originalni članak

Dragana i Mladen za svoj OPG kažu da to nije samo obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo već i mjesto gdje vas čekaju oibliznjeki za prave gurmane. Sve što možete zamisliti da se radi od buča, Dragana zna napraviti. Probali smo puno toga, a žao nam je što ovoga puta nije bilo Draganine slavne baklave od buče. Za sva ta prekrasna jela koja priprema, ali i za ulje koje je proglašeno najboljim na svijetu treba uzgojiti puno buča i to različitih sorata.

Foto: Sandra Šimunović/Pixsell

Koja je za što najpogodnija, pitali smo Draganu? – Za ulje uzgajamo buče gleisdorfer, žute sa zelenim štraftama. Riječ je o buči čije sjemenke nemaju ovojnicu. Upravo su te koštice baza za ulja, ali mogu biti i prava poslastica pržene u raznim okusima – slane, ljute ili umotane u mliječnu, tamnu ili bijelu čokoladu. Za kuhanje i pečenje na našim poljima rastu bundeve hokaido, butternut, kabocha i prinčeva kruna. Butternut je pogodna za krem-juhe, a njezino slatko i kremasto meso dobro je i za pripremu kolača, pita, pekmeza, džemova, kompota... Što je butternat tikva zrelija, to je boja mesa intenzivnija, a okus slađi i bogatiji.

Foto: Sandra Šimunović/Pixsell

Pripremate li kolače, pite ili omiljeni džem možete odabrati i vrlo cijenjenu hokaido bundevu, ali jednako dobro će funkcionirati i u slanim jelima poput juha, variva, pirea...

Foto: Sandra Šimunović/Pixsell

Prinčeva kruna slovi za jednu od najboljih bundeva za upotrebu u gastronomiji. Izvrsna je samo pečena u pećnici, a može se konzumirati  kuhana, pohana te u raznim slatkim delicijama poput danas vrlo popularnih slatkih krema, ali i u tradicionalnim pitama i kolačima.

Foto: Sandra Šimunović/Pixsell

Zanimalo nas je koju će bundevu Dragana najradije ubaciti u pećnicu? – Najdraža mi je kabocha. Nju ispečem, narežem na kockice i tako je jedem. Ima okus kestena – govori Dragana, uvodeći nas u kuhinju gdje na papir za pečenje stavlja na kriške izrezane buče. Hokaido i kabocha peku se oko pola sata, a prinčevoj kruni potrebno je 45 minuta jer je njezino meso deblje. Srebrno-zelena prinčeva kruna narančaste unutrašnjosti Dragani je, vizualno, najljepša tikva. – Kad ih izvadite iz pećnice možete ih posuti s još malo bučinog ulja i odmah poslužiti, nema bolje poslastice – zaključila je Dragana.

Foto: Sandra Šimunović/Pixsell

Obliznjeki za prave gurmane

Jeste li probali najbolje bučino ulje na svijetu? Mladen i Dragana godišnje proizvedu 4000 litara ovog tekućeg "crnog zlata"

Mladen i Dragana uživaju u razgovoru o svemu što od buča proizvode i kako tu namirnicu koristiti u kulinarstvu, ali i u kućnoj ljekarni jer ima brojna ljekovita svojstva. Za ulje uzgajaju buče gleisdorfer, žute sa zelenim štraftama, a za kuhanje i pečenje na poljima ovog gospodarstva rastu buče hokaido, butternut, kabocha i prinčeva kruna.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.