Domaća spiza

Koliko Dalmatinaca, toliko recepata za gregadu: Uz recept koji donosimo, drugi vam neće trebati!

Foto: Emica Elvedji/PIXSELL
Koliko Dalmatinaca, toliko recepata za gregadu: Uz recept koji donosimo, drugi vam neće trebati!
02.08.2020.
u 21:25
U ovo prastaro ribarsko jelo zaljubit će se svatko tko ga samo jednom proba, a vrlo je jednostavno i brzo za pripremu. Posebno se u njemu uživa dok se s dna tanjura komadićem kruha "čiste" ostaci gustog i aromatičnog šuga!
Pogledaj originalni članak

Gregadu možete pripremiti od različitih vrsta ribe, ovisno o punudi u ribarnici, ali i stanju u vašem novčaniku. Važno je da riba bude vrlo svježa. Danas donosimo recept s najboljim komadima ribe i plodova mora, a kako su pred nama važni blagdani možda ih poželite obilježiti upravo uz ovo jelo dostojno kraljeva.

Gregada obogaćena škampima i brbavicama

Sastojci:

500 g škampi

700 g škarpine 

300 g brbavica 

3-4 srednja krumpira 

1 veći crveni luk

3-4 režnja češnjaka (rezano na listiće)

1,5 dl maslinova ulja 

malo peršina 

sol

1 dl bijelog vina

Foto: Emica Elvedji/PIXSELL

Priprema:

Škarpina se teško čisti pa zamolite u ribarnici da taj posao odrade umjesto vas. Prije nego počnete s pripremom narežite je na dva dijela. Luk narežite na tanke kolutove, a češnjak na listiće. Oguljeni krumpir narežite na kolute debljine 1-2 cm i lagano posolite. U širu posudu za kuhanje ulijte maslinovo ulje pa po njemu lijepo poredajte luk i sve posolite. Pirjajte desetak minuta da lijepo požuti. Pred kraj ubacite češnjak pa još kratko pirjajte. Zalijte bijelim vinom pa poslažite krumpir preko luka, dodajte ribu i zalijte vodom, ali ne do vrha. Još malo posolite i kuhajte na jakoj vatri dok proključa, a onda smanjite pa kuhajte sve dok krumpir ne bude gotov. Nemojte miješati, već povremeno protresite lonac. Na kraju dodajte sitno sjeckani peršin, maknite s vatre i zalijte s još malo maslinova ulja.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.