pazite na rokove

Koliko dugo jaja mogu stajati bez da se pokvare i kako prepoznati da više nisu konzumna

Foto: shutterstock
Koliko dugo jaja mogu stajati bez da se pokvare i kako prepoznati da više nisu konzumna
22.09.2020.
u 07:00
Vjerujte svom instinktu. Ako nešto u vezi s jajima izgleda ili miriše pogrešno, vjerojatno ih je najbolje baciti.
Pogledaj originalni članak

Jeftina, svestrana i bogata sa 6 grama proteina i 13 esencijalnih vitamina, jaja su jedan od najboljih načina da započnete svoj dan. Postoji toliko mnogo načina kako pripremiti jaja, ali možete ih i dodati u razna jela kako biste tijelu dali dovoljno proteina, prenosi Goodhousekeeping. No koliko ona zapravo traju? 

Ako jaja čuvate na preporučenoj temperaturi od 4 stupnja Celzijusa ili nižoj, Američka uprava za hranu i lijekove (FDA) savjetuje upotrebu jaja u roku tri tjedna od kupnje. Stručnjaci tvrde da još uvijek možete jesti jaja četiri do pet tjedana nakon datuma pakiranja, ali bakterije koje uzrokuju trovanje hranom poput Salmonele i E-Coli mogu se vremenom nakupiti, pa je najbolje baciti starija jaja.

Zamrznuta jaja mogu trajati i do godinu dana, ali važno je da jaja ne zamrzavate u ljusci. Ako planirate zamrznuti jaja, prvo odvojite žumanjke i bjelanjke. Ako čuvate ostatke jela s jajima, FDA preporučuje da ih stavite u hladnjak i jedete u roku od 3 ili 4 dana. Tvrdo kuhana jaja mogu ostati u hladnjaku i do tjedan dana.

U galeriji pogledajte: Kupila jaja u supermarketu pa se i sama iznenadila kada su se izlegla tri pačića:

Foto: Instagram
pačići
Foto: Instagram
pačići

Kako znati da više nisu dobra?

Vjerujte svom instinktu. Ako nešto u vezi s jajima izgleda ili miriše pogrešno, vjerojatno ih je najbolje baciti. 

Pomirišite ih. Ako jaja u ljusci ili nakon što su razbijena u posudi imaju užegli miris, nemojte ih jesti.

Pregledajte jaje malo bliže. Je li ljuska sluzava ili ispucala? To bi moglo ukazivati ​​na bakterije. Ima li ljuska prašnjav izgled? To bi moglo značiti plijesan. Kad razbite jaje, provjerite ima li  tragova ružičaste, plave, zelene ili crne boje - to je još jedan znak rasta bakterija.

Jaja kontaminirana salmonelom mogu izgledati i mirisati normalno, pa svakako provjerite datum isteka na vašem kartonu kako biste utvrdili koliko su stara.

Kako pravilno čuvati jaja?

Držite jaja na srednjoj polici prema stražnjem dijelu hladnjaka, umjesto na vratima. Proizvodi koji se drže na vratima često su izloženi različitim temperaturama, a predmeti koji se nalaze u sredini hladnjaka ostaju hladniji. Također, pripazite da ispucana jaja čak ni privremeno ne vratite u posudu - to bi moglo dovesti do bakterija, zato ljusku jaja odmah odbacite.

Zbog koronavirusa jedemo manje čokolade i više kupujemo domaće kekse i vafle:

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.