nije svejedno

Znate li koliko zapravo trebate kuhati špinat, a koliko krumpir? Evo odgovora

Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL
Znate li koliko zapravo trebate kuhati špinat, a koliko krumpir? Evo odgovora
19.01.2016.
u 17:24
Dužina kuhanja nije samo bitna zbog zadržavanja hranjivih vrijednosti povrća već i samog okusa jela
Pogledaj originalni članak

Nikad ne znate koliko dugo trebate kuhati povrće da bi ono zadržalo sve svoje vitamine i hranjive tvari? 

Ako ga kuhate prekratko, bude vam toliko tvrdo da ga ne možete jesti, a ako pak kuhate duže nego što trebate, raspadne se i niti ne osjetite što zapravo jedete. 

Kako god, dužina kuhanja nije bitna samo radi zadržavanja hranjivih vrijednosti povrća već i okusa jela. U nastavku stoga saznajte koliko je minuta potrebno kuhati određeno povrće nakon što voda zavrije, a da ono ostane zdravo i ukusno. 

5 minuta ili manje
Šparoge, brokula, mrkva, kukuruz, patlidžan, mahune, gljive, grašak i špinat. 

Od 5 do 10 minuta
Prokulice, cvjetača, bundeva

Više od 15 minuta
Artičoke, repa, raštika, krumpir

Ako svejedno niste sigurni je li vaše povrće skuhano, probajte ga. Ako je mekano, a opet ga osjetite pod zubima, znači da je savršeno skuhano. Također, ako želite zaustaviti proces kuhanja, posudu u kojoj ste kuhali povrće do serviranja držite u ledenoj vodi jer u mnogim posudama voda ključa još nekoliko minuta iako ste ugasili vatru.

>> 8 namirnica koje su zdrave, a cijenom će se sviđati vašem novčaniku

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 3

KA
katimalo
22:07 18.01.2016.

koje cudo pa tkobi ipomislija da je najbolje probat ps da znas da je kuhano 👏⏰

BB
branko.baricic
19:04 19.01.2016.

bolje je kuhati malo vise jer ce vas od nedovoljnog kuhanja boliti zeludac.sto se tice hranjivosti,nakon bilo kakove termicke obrade ne ostaje nista.

DU
Deleted user
14:22 29.01.2016.

Kuvam povrce po svom ukusu a ne toliko dugo koliko vi tu preporucujete.Ako hocu da ga osjetim pod zubima onda ga i ne kuvam, naravno ono povrce koje se moze jesti da se ne kuva