VEČERNJAKOVE ZVJEZDICE

Konoba Madalu: S barke na tanjur, a vatra se pali tek kad gost stigne i naruči jelo

Foto: Srđan Hebar
Konoba Madalu
Foto: Srđan Hebar
Konoba Madalu
Foto: Srđan Hebar
Konoba Madalu
27.07.2018.
u 11:40
Hrana se ovdje priprema za svakog gosta posebno, sve je s barke, samo su pršut, sir i vino s kopna. I tu radi cijela obitelj.
Pogledaj originalni članak

MaDaLu. Mateo, Danijel, Luka. Tri sina ribara Maura Bernobića. Ribarska koliba u uvali Santa Marina, nedaleko Tara, koja je poznata po tome da – sve s barke ide na tanjur.

Dobri duh cijelog kraja

– Pršut i sir, to moraš imati s kopna. A ostala hrana, sve je iz mora – ponosno kaže Mauro.

Čovjek je kojeg zna cijela Istra. Bio je prvi istarski animator, zabavljao stotine tisuća gostiju. Od pulske Arene nadalje.

Što god bi se u Istri događalo, u bilo koje doba godine, on bi bio taj koji je – vodio priču. Dobri je duh cijelog kraja, ne samo ovog mjesta.

– Djed Mauro bio je ribar, stric ribar, ja sam ribar, sin... Ma četiri generacije ribara. A što bismo radili na ovom mjestu? – priča on.

Posebnost je ovog mjesta što hranu pripremaju za svakog gosta posebno. Kuhinja miruje, a kad gost naruči, tek se onda pali vatra, vadi tava... Najstariji sin Danijel hvata ribu, najmlađi radi u kuhinji, te prodaje ribu u porečkoj ribarnici, a otac i srednji sin Luka su tu od jutra.

– Vidi, ja sam s turizmom počeo s 11 godina. Bio sam kofer–treger u Plavoj laguni. Austrijanci i Nijemci bili su i tada gosti. Kasnije, s 20 godina, bio sam i šef sale u FKK Solaris Lanterna, pa od 1984. godine animator. Učio sam od kultnog animatora Klausa Finger–Bénoita, koji mi je rekao: “Perfekcija je dosadna, budi ono što jesi – iskren, pošten, pun ljubavi prema gostu.” Poslije sam i ja učio animatore kako raditi, čak i one u Dubrovniku. Pa radio od Rogaške Slatine do Budve. Punih 33 godine – govori ponosno Mauro.

Hladna kokosova torta

Hrana ima ovdje priču – tris je odličan. A što je tris? Na drvenoj dasci salata od hobotnice, marinirani slani inćuni i bakalar te pohane školjke kapice, oni ih zovu “kanaštrele”. Cijena trisa – 55 kuna.

Desert, hladna kokosova torta – 26 kuna. Tu se jede dobro, najvažnije ono što domaćini uhvate. I ovo mjesto preporučuju upravo domaći, u Poreču. Jer, i kad oni idu nešto pojesti, za pristojnu cijenu, a da su sigurni da je friško, dođu ovdje. Preporuka koju svakako treba poslušati.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 2

VO
vorda400
11:54 27.07.2018.

Sa barke u hladnjaču i u restoran tako za 2-3 sezone jer treba potrošiti staru robu A ova glupost roštilj se pali kad gost naruči jelo je najveća debilana koju sam čuo ove godine prave konobe i restorani ako su kvalitetne roštilj ne gase jer su krcate gostima U pravilu se takva mjesta izbjegavaju tipa kad konobar otrči u drugi birc naruči kavu jer mu se neda prati aparat za kavu😂😂😂

AU
austrougarskigeneral
10:22 28.07.2018.

zanimljivo