Izluđuju ih

Konobari poručuju: Nemojte ovo raditi, od toga nam se diže kosa na glavi

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
25.05.2020.
u 11:00
U restoranu je u pogonu cijeli jedan sustav ljudi koji funkcionira oko vas. Ako ste završili s jelom, a vidite da netko duže čeka na slobodan stol, ustupite svoje mjesto nakon obroka.
Pogledaj originalni članak

Konobarenje je jedan od najstresnijih poslova, a uz to može biti i vrlo fizički naporan, posebice u turističkim sredinama i tijekom sezone. Uz to, neki ljudi jednostavno se ne trude olakšati konobarima već im dodatno zakompliciraju život svojim ponašanjem. Na portalu Theeverygirl, dugogodišnja konobarica poručila je od čega im se diže kosa na glavi. 

Želimo vam servirati savršeno jelo, no ponekad vam ne možemo pripremiti jelo koje ste zamislili jer moramo pratiti jelovnik koji je osmišljen da može zadovoljiti većinu gostiju u restoranu i mogućnosti kuhara.

Nemojte lagati o svojim alergijama s namirnicama jer kuharima oduzima jako puno vremena da prilagode vaše jelo kako ne biste
imali alergijskih reakcija. Ako lažete o svom zdravstvenom stanju samo kako biste dobili neki "extra obrok", to zaista nije lijepo. 

Ako naručujete hranu za van bilo bi lijepo ostaviti napojnicu i u takvim situacijama. 

Imamo samo dvije ruke, baš kao i vi i stoga imajte na umu da ako je gužva da nismo u mogućnosti jako brzo obaviti ono što bismo mogli kada nije gužva u restoranu. Imajte razumijevanja za to i pokušajte pozvati konobara za dodatne narudžbe za sve za stolom, ne jedan po jedan svakih nekoliko minuta. 

Nerijetko su plaće konobara tek osnovne, što znači vrlo male pa mnogi ovise o napojnicama. Ako ste u mogućnosti, ostavite napojnicu, to nam znači puno.

I mi smo ljudi koji griješe, stoga nam recite ako smo vam nešto zaboravili donijeti. Dajte nam priliku da ispravimo propust, nemojte nas napadati. Nemojte nas kažnjavati ne ostavljanjem napojnice jer vam se jelo našeg kuhara nije svidjelo. Frustrirajuće je kada nam ne date priliku da vam pokušao učiniti bopravak i konzumaciju jela kod nas što ugodnijim. 

U restoranu je u pogonu cijeli jedan sustav ljudi koji funkcionira oko vas. Ako ste završili s jelom, a vidite da netko duže čeka na slobodan stol, ustupite svoje mjesto nakon obroka. Pazite na svoju malu djecu koja trčakaraju okolo da nas ne ometaju u poslu ili uzrokuju da nam nešto s tacne padne na pod. Ili na njih. 

Iako su mjere popustile, gosti kafića i restorana mole se da se pridržavaju svih propisanih mjera. 

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 5

WA
wannabenovinari
12:27 25.05.2020.

Pa i drugi ljudi imaju malenu plaću, još i manju od konobara, pa ne očekuju da ih netko nagrađuje svaki puta kad naprave svoj posao. Dragi konobaru, ako je kuhar napravio loše jelo, napojnicu možeš samo sanjati. Odeš lijepo do kolege kuhara i objasniš mu da ti "izbija novac iz džepa". Nemoj svojim podrazumijevanjima i mrzovoljom 'kažnjavati gosta', bez kojeg ne bi imao niti tu osnovnu plaću. I da ne duljim, dragi konobari trebaju imati na umu da su oni tu zbog gosta, a ne obrnuto, te se očekuje da se ne ponašaju kao neodgojena derišta i uvrijeđene primadone.

SA
samoborka
15:49 25.05.2020.

Problem ovoga članka je što je čisti copy - paste nekog članka s američkog portala. Objaviti ovakav članak na hrvatskom portalu ima smisla i opravdanosti isključivo uz navod da se tu radi o problemima - američkih konobara, a ne podvaljivati kukavičje jaje. Domaći ugostiteljski djelatnici isto imaju problema i stvari koje im smetaju, ali pošto smo, cijela Europa, drugačije podneblje, kultura, tržište rada i mentalitet od američkog,onda su ti problemi većinom drugačiji od njihovih.

Avatar dovidovic
dovidovic
16:33 25.05.2020.

Njihov je posao častan i treba ih pohvaliti i ostaviti napojnicu.