VLAKNA

Koristan otpad čuva tijelo od najtežih bolesti

04.05.2009.
u 17:48
Pogledaj originalni članak

Najjednostavnije bi se uloga koju prehrambena vlakna imaju u našem organizmu mogla objasniti time da je to koristan otpad, zapravo svojevrsni čistači tijela.

Život u gradu
Najmanje vlakana dobivaju stanovnici velikih gradova na Zapadu, u kojima se jede brza i rafinirana hrana.

Ondje je i najveća stopa obolijevanja od raka debelog crijeva, a najveći je i mortalitet od tog oblika raka.

Najviše prehrambenih vlakana naći ćete u sirovu voću, osobito jabukama i kruškama.

Treba ih jesti s korom jer u njoj se krije najveća zaliha vlakana (oko 30 posto). Uz jabuke i kruške dobre su i banane i naranče koje bi trebalo jesti s tankom bijelom kožicom.

Zbog važnosti svježeg voća i povrća stvoreno je pravilo 5 puta u danu, koje preporučuje da se u danu jede barem 5 komada voća.

Jasno, obilje vlakana sadrži i osušeno voće, a za probavu su najkorisnije suhe šljive.

Želite li promijeniti prehrambene navike i jesti namirnice sa što više vlakana, razmislite i o vrsti kruha koju kupujete svaki dan.

Tamni kruh i pahuljice
Konzumiranje bijeloga kruha nije dobra navika.
Jedite što tamniji kruh na bazi raži ili kombinacije cjelovitog zrna žita, kukuruza ili čak kruh s dodatkom zobenog brašna.

Uz to za doručak birajte zobene pahuljice koje 
donose najviše kvalitetnih i lako probavljivih vlakana.

Sve to dokazuje da su i malene promjene u prehrambenim navikama temelj zdravlja, ali i vitkosti.

Pogledajte na vecernji.hr