ukusni recepti

Korizmena jela iz prve istarske kuharice na vlaškom jeziku

Foto: Valter Stojšić
Korizmena jela iz prve istarske kuharice na vlaškom jeziku
17.03.2022.
u 12:30
Od kukuruznog kruha pa sve do fritula, ova jela idealna su za korizmu
Pogledaj originalni članak

KUKURUZNI KRUH

Sastojci:
- 300 g kukuruznoga brašna
- 300 g pšeničnoga brašna
- oko 3 dl tople vode
- 40 g svježega kvasca
- 2 žlice djevičanskoga maslinovog ulja
- 5 g soli

Priprema: U zdjeli pomiješati kukuruzno brašno, pšenično brašno i sol. Otopiti kvasac u toploj vodi i postupno ga dodati u brašno, gnječiti rukama i postupno dodati maslinovo ulje te mijesiti dok se dobro umijesi. Napraviti okrugli hljeb, staviti u lim za pečenje premazan uljem ili svinjskom masti. Nožem napraviti križ na tijestu i ostaviti da se digne oko sat i pol ili dok se udvostruči. Zagrijati pećnicu na 200 ° C i peći 40 - 50 minuta ili dok kruh ne porumeni.

Foto: Valter Stojšić

Nije to samo pizza sa sirom, evo što sadrži prava Margherita:

Foto: Thinkstock
Pizza
Foto: Thinkstock
Pizza
Foto: Thinkstock
Pizza
Foto: Pixabay
Pizza
Foto: Thinkstock
pizza
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
02.11.2016., Zagreb - Luka Nizetic u restoranu Pizza Pasta Forte. DKS_56146169 Photo: Marko Lukunic/PIXSELL
Foto: Facebook
Pizza
Foto: Thinkstock
Pizza s tikvicama

NJOKI

Sastojci:
- 1 kg krumpira
- ½ kg brašna
- 2 jaja
- sol
- 2 žlice maslinova ulja (ili 2 žlice maslaca da njoki budu mekši)
- voda za kuhanje

Priprema: Očistiti krumpir i skuhati ga u slanoj vodi. Dobro ga istisnuti i ostaviti da se malo ohladi. Mlaki krumpir pomiješati s jajima, soli i uljem (ili rastopljenim maslacem), dodati brašno i umijesiti. Ne treba dugo mijesiti, već samo toliko da se može oblikovati kugla. Radnu površinu posuti brašnom i rukama izvaljati kuglu u dugi valjkasti oblik promjera dva centimetra. Nožem izrezati na komadiće. U svaki komadić vilicom utisnuti rebrasti uzorak. Ako se previše lijepe, dodati malo brašna. 

Pristaviti na vatru veliki lonac s posoljenom vodom. Kada voda zavre, ubaciti jedan po jedan njok da se ne bi zalijepili. Njoki su kuhani kada isplivaju na površinu pa ih se može ocijediti i preliti umakom. 

Foto: Valter Stojšić

KRAFE

Sastojci:
- 30 dag brašna
- 2 jaja
- malo vode
- 1 žlica maslinova ulja
- sol

Za nadjev:
- 40 dag sira
- 2 jaja

Priprema: Na dasci zamijesiti tijesto od brašna, jaja, soli, žlice maslinovoga ulja i malo vode prema potrebi. Napraviti loptu od tijesta i ostaviti ga pola sata da odmori. Za to vrijeme umiješati nadjev od naribanoga sira i jaja. Razvući tijesto i duž tijesta svakih 6 centimetara staviti žlicu nadjeva te preklopiti drugim dijelom tijesta. Čašom izrezati krafe i pritisnuti vilicom svaku krafu uokolo da se tijesto zalijepi. Krafe kuhati 15 - 20 minuta u kipućoj slanoj vodi. Ocijediti ih i servirati s malo maslaca ili kokošjim žgvacetom. 

Foto: Valter Stojšić

FRITULE

Sastojci:
- ½ kg brašna
- 2 jaja
- 2 žumanjka
- 5 dag šećera
- 2 dag maslaca ili ulja
- 1,5
- 2 dl mlijeka
- 2 dag kvasca
- 30 ml rakije
- 8 dag suhih grožđica
- naribana limunova korica
- sol
- ulje ili mast za pečenje
- šećer za posipavanje

Priprema: U mlakom mlijeku rastopiti kvasac s malo šećera i ostaviti malo da se digne. U zdjeli umiješati brašno, sol, jaja, šećer, suhe grožđice, rastopljen maslac, rakiju i naribanu limunovu koricu. Dodati kvasac i sve dobro izmiješati te ostaviti još tričetvrt sata da se digne. Žlicom vaditi fritule i pržiti ih u toplom ulju ili masti. Posipati šećerom.

Foto: Valter Stojšić

Kako se rade najpopularnije krafne iz zagrebačke slastičarnice Orijent?

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.