Začas su gotove

Krafne bez dizanja i brze fritule – genijalni recepti koje ćete trebati ovih dana!

Foto: Sandra Šimunović/Pixsell
Krafne bez dizanja i brze fritule – genijalni recepti koje ćete trebati ovih dana!
21.01.2023.
u 07:00
Krafne ili fritule - čemu birati? Uživajte u jednima i drugima uz recepte glastroblogera Andree Cukrov i Marka Jovanovića koji zadovoljavaju sve važne uvjete: priprema je jednostavna i brza, a rezultat je fenomenalan!
Pogledaj originalni članak

Za Andreu Cukrov, autoricu gastrobloga "Cukar", hrana itekako može biti utjeha, a to uvijek znači i povratak korijenima - u njezinom slučaju to su svakodnevna dalamtinska jela koja su istodobno jednostavna, a opet bogata okusima i teksturama. U vrijeme poklada koje je pred nama, život je nezamisliv bez ovih prhkih i mirsnih fritula koje su gotove u tren oka.

Foto: Sandra Šimunović/Pixsell

Brze fritule s jogurtom 

Sastojci: 

  • 200 g brašna
  • ½ vrećice praška za pecivo 
  • prstohvat soli 
  • 1 jaje 
  • 200 g čvrstog jogurta 
  • 25 g šećera 
  • 1 vanilin šećer 
  • šaka grožđica 
  • 1 l suncokretova ulja za prženje 

Foto: Sandra Šimunović/Pixsell

Priprema: 

U zdjeli pomiješajte brašno, prašak za pecivo i sol. U drugoj zdjeli pomiješajte jaje, jogurt, šećer i vanilin šećer pa sve dobro umutite da postane pjenasto. Dodajte mješavinu brašna i praška za pecivo smjesi od jaja i jogurta te sve dobro promiješajte da se poveže u glatku i gustu smjesu. Na kraju umiješajte i grožđice. U dubokoj tavi zagrijte suncokretovo ulje. Pomoću dvije žličice grabite smjesu, oblikujte je u fritulu i nježno je spuštajte u vruće ulje. Pržite fritule nekoliko minuta dok se lijepo ne zarumene. Pečene izvadite iz ulja i ocijedite ih na kuhinjskom ubrusu. Prije posluživanja ih posipajte šećerom u prahu.

Foto: Sandra Šimunović/Pixsell

Hrana je uvijek pristuna i može ispričati jednu priču na puno različitih načina, tvrdi Marko Jovanović, autor omiljenog bloga "Marko bakes".  S ovim receptom uštedjet ćete vrijeme potrebno za dizanje tijesta, a rezultat je zapanjujući – mekane i izdašne krafne koje se tope u ustima i izazivaju trenutačni osjećaj blaženstva.

 

Krafne od limuna bez dizanja     

Sastojci:

  • 1 vrećica praška za pecivo
  • 300 g glatkog brašna
  • 1 žličica soli
  • 2 žumanjka
  • 240 g grčkog jogurta
  • 100 g šećera
  • 60 g maslaca, otopljenog i podijeljenog
  • malo ekstrakta vanilije
  • korica i sok jednog limuna
  • ulje, za prženje
  • 200 g šećera u prahu

Foto: Sandra Šimunović/Pixsell

Priprema:

U jednoj zdjeli pomiješajte zajedno prašak za pecivo, brašno i sol. U drugu zdjelu dodajte žumanjke, jogurt. šećer, 30 g otopljenog maslaca, vaniliju i koricu limuna te pjenjačom izmutite. Dodajte smjesu brašna u mokre sastojke i špatulom lagano miješajte dok ne dobijete mekano tijesto. Na dobro pobrašnjenoj podlozi tijesto lagano rukama ili valjkom razvaljajte na debljinu jednog i pol prsta. Izrežite okruglim rezačem krafne s rupom u sredini. Zagrijte ulje. Pazite da ulje nije prevruće, te pecite krafne 2 do 3 minute na jednoj strani, a zatim 1 do 2 minute na drugoj. Dok se krafne malo hlade, glazuru pripremite od ostatka maslaca, šećera u prahu i limunova soka. Krafne cijele umočite u glazuru i ostavite da se glazura lagano stisne. Poslužite svježe i uživajte! 

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

NO
Nostromo
10:53 21.01.2023.

Ti recepti su za lijene žene, koje više vremena provode po društvenim mrežama umjesto uz obitelj i u kuhinji.