Recept za varivo posudili smo od Nasje Duplančić, domaće gastroblogerice čija su jela svakodnevna, a opet po mnogočemu posebna. Najbolje će pasati uz toplu domaću focacciu!
Zimsko varivo s ječmom i čimulicama
Sastojci:
- 250 g crvenog graha
- 4-5 žlica ječma
- 3-4 glavice čimulica
- 2 mrkve
- 1 luk
- 1 češnjak
- komadić korijena celera
- 2 slane srdele
- sol, papar
- maslinovo ulje
- 2 lovorova lista
Priprema:
Grah namočite u vodu barem tri do četiri sata prije kuhanja. Ječam operite. U sjeckalici usitnite luk i celer. Mrkvu narežite na polumjesece. Čimulice operite, odstranite tvrdi dio peteljke. Češnjak narežite na listiće. Slanim srdelama ili inćunima odstranite kost i kožu pa ih usitnite u kašu. Na maslinovu ulju pirjajte luk i celer oko 10-15 minuta. Odmah posolite i ubacite lovor. Pred kraj ubacite češnjak, mrkvu, slane srdele pa još kratko pirjajte. Ubacite grah i ječam i dodajte vode tek toliko da prekrije sadržaj. Neka se kuha oko 30 minuta. U međuvremenu skuhajte čimulice u kipućoj slanoj vodi. Kuhaju se sasvim kratko, ne više od 5-8 minuta. Vodu od kuhanja čimulica koristite za podlijevanje graha umjesto temeljca. Grah začinite, dodajte čimulice kad je kuhan, još maslinova ulja i servirajte. Uz toplu domaću focacciu, bolje ne može!
NE tražimo...nego nas trenira vlada i mediji...ljudi car je gol..