Sastojci za 4 osobe
150 g brašna, punomasno mlijeko, 2 jaja, maslac, češnjak, sol, papar, muškatni oraščić, 250 g špinata, 200 g sira ricotte, 1 dl pirea od rajčice, 2 veće sočne rajčice, tvrdi sir - Grana Padano, maslinovo ulje
Vrijeme pripreme: 45 min. // jednostavno
1. Dva su načina za pripremu tijesta za cannellone ako ne kupujete gotovo. Možete pripremiti klasično tijesto za svježu paštu, izrezati ga na četverokute pa puniti i rolati. Mi smo odabrali jednostavniji način i - ispržili tijesto. Baš poput onog za palačinke. Umiješajte brašno s umućenim jajima i dodajte hladno punomasno mlijeko. Posolite i dodajte rastopljeni maslac pa sve izmiješajte u jednoličnu smjesu.
2. Ispecite na tavici manje mjerice tijesta, poput nešto debljih palačinki.
3. Koristite li smrznuti špinat, otopite ga, ocijedite višak tekućine. Ako koristite svježi, pofurite ga vrelom vodom i ostavite desetak minuta u poklopljenoj posudi.
4. Ocijedite i narežite na trakice. Na maslinovu ulju, koje ste aromatizirali češnjakom i s malo krupne soli, kratko pirjajte špinat, tek toliko da pokupi aromu. Izradite ricottu, dodajte joj špinat pa sve začinite po ukusu - muškatnim oraščićem i paprom.
5. Na ispečene komade tijesta stavljajte po veliku žlicu ovako pripremljene smjese te pažljivo zamotajte. Pritisnite da se nadjev rasporedi i slažite u posudu premazanu maslacem.
Kada ste složili sve cannellone, prelijte po njima pire od rajčice koji ste začinili timijanom.
Prije pečenja složite tanko narezane ploške rajčice i naribajte sir Grana Padano ili neki sličan suhi, tvrdi i aromatični sir.
6. Pecite 15-20 minuta na temperaturi oko 200 °C. Poslužite toplo.
Ako radite mesnu inačicu ovog jela, mljeveno meso pirjajte na malo luka i dodajte smjesi sira i špinata.
*Fotografija je ilustrativnog karaktera
Lijepo, bas sam mandjao neki dan!!!