Odavno je poznata priprema hrane u aluminijskoj foliji, uglavnom za jela s roštilja, ribu i povrće, no, iako popularna, je li ova metoda zdrava i sigurna?
Iako je aluminij prisutan element na Zemlji i izloženi smo mu putem vode i hrane, istraživači i znanstvenici su kroz razna istraživanja počeli slutiti da je upravo ovaj neurotoksin povezan s Alzheimerovom bolešću. Trebat će im još dosta radova kako bi to mogli sa sigurnošću tvrditi, ali kažu kako ne mogu ignorirati takvu pretpostavku.
Pa, trebate li se brinuti? Dobra vijest je da potpuno zdrave osobe mogu preraditi određenu količinu aluminija, ali oni koji imaju problem s bubrezima teže će ga se riješiti. Ako se nataloži u tijelu može početi izazivati probleme sa zdravljem.
Prvi put od 2019. u Hrvatskoj u jednom danu više od milijun turista!
Kako se može nataložiti?
Pri visokim temperaturama aluminij se otpušta na hranu, pa se može dogoditi, kako kažu znanstvenici, da se unese velika količina ovog elementa u organizam - jer ne znate koliko ga ima na hrani, prenosi RD.
Trebamo li onda prestati kuhati s aluminijskom folijom?
Da, bilo bi najpametnije zamijeniti aluminijsku foliju papirom za pečenje - kada pripremate hranu u pećnici - ili grill basketom, odnosno malom košaricom za roštilj koju stavite na rešetku i u nju dodate namirnice. Kasnije u istoj možete i poslužiti gotovu hranu. Kupiti je možete na ovom linku.
Savjeti za kuhanje jednog chefa koji će svima dobro doći: Ovo želite znati....