marko peras

Kuhar, gastronomski istraživač i putnik kroz svijet aroma

Foto: Petar Glebov/PIXSELL
Kuhar, gastronomski istraživač i putnik kroz svijet aroma
28.12.2012.
u 12:00
Marko Peras: Intrigiraju me strane kuhinje, no kraljica među njima je – francuska. Svaki bi kuhar tamo želio otići, istraživati, kušati, učiti...
Pogledaj originalni članak

Kuhar, putnik, istraživač u vječnoj potrazi za savršenim receptom i novim okusima ... Marko Peras, Podravkin promotor kulinarstva za Večernjakove čitatelje otkriva tajnu dobro pečenog odojka.

Tajna dobre pečenke

– Ispeći pravu novogodišnju pečenku, koja je izvana hrskava i rumena, a iznutra sočna i mekana, nije pothvat, no valja imati ponešto iskustva i, što je najvažnije – strpljenja. Odojak se može jesti i dan poslije pa ga valja pažljivo pripremiti. Tajna je u podlijevanju masnoćom koja se cijedi tijekom pečenja, a mali trik kojim ćete postići rumenu koricu jest vrlo malo meda i narančina soka. Takva kombinacija okusa uz dobro posoljeno meso dat će kiselkasto-slatkastu svježinu. Pripazite da pečenku prerano ne premažete kako ne bi postala pretvrda ili izgorjela – otkrio je Marko čitateljima. Iako su mu samo 24 godine, Marko se gastronomijom bavi od 19 godine, a kulinarstvo je poziv kojem se oduvijek planirao posvetiti.

– Uživam u hrani, ali i u pripremi. Iako volim i slatko, a ono je poseban izazov jer je priprema precizna i fina, posebno mi je zadovoljstvo pripremati mesna jela. Štruce su prigoda za kombiniranje boja i okusa, uvijek su atraktivne, a mogu biti i vegetarijanske pa tako prilagođene svim željama. Kulinarstvo je grana u kojoj nema plafona, ali ni opuštanja jer se ljestvica neprestano podiže i najboljima. Upravo je zato Marku Perasu kulinarstvo izazov i poziv na neprestano učenje, usavršavanje, istraživanje...

Prilika za učenje

– Posao promotora hrane podrazumijeva nastupe. Posebno mi je zadovoljstvo kada u našim veleposlanstvima pripremam hranu za diplomatsku elitu jer je to i predstavljanje naše kulture i raznolikosti regija. Nema tog kuhara koji zna sve i koji je kuhao sve. Uvijek postoje nova jela, nove tehnike, spajaju se nespojivi okusi ... zato me intrigira sve što ima veze s kuharstvom, čitam, istražujem, učim kad god je prilika – ispričao nam je Marko.

JAMES GANDOLFINI

Bivša supruga je pomahnitala nakon razvoda! Nabrajala starlete s kojima ju je varao i seksualne devijacije u kojima je uživao

Sit javnog pranja prljava obiteljskog rublja, Gandolfini je samo kratko komentirao da u njenim navodima nema istine te da su braku presudili psihički problemi s kojima se odbijala suočiti. Ljubavnu sreću pronašao je u zagrljaju bivše manekenke Deborah Lin. Vjenčali su se u ljeto 2008. u njezinu rodnom Honoluluu, a kum im je bio glumčev sin. Nakon što su postali ponosni roditelji djevojčice Liliane Ruth, činilo se kako su se Gandolfiniju sve kockice posložile. Sudbina je, međutim, za njega imala drukčiji plan.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.