Kuharica Lizzy Briskin kaže da i najmanja promjena u načinu spravljanja namirnica čini veliku razliku, pa donosi 9 kulinarskih savjeta s kojima bi razna jela trebala biti bolja:
- Napola ispečenu piletinu popržite i na tavi s puno povrća
Kad je piletina skoro pečena izvadite je i stavite na tavu s nasjeckanom mrkvom, lukom, krumpirom i drugim povrćem. Dok se meso prži, pustit će svoje sokove i okus koji će povrće pokupiti.
- Rukama napravite hrskave krutone
Umjesto da ga režete nožem, stari kruh rukama istrgajte na komadiće jer tako u njemu nastaju rupice koji upijaju ulje i začine - njih odaberite prema svom ukusu, pomiješajte u jednoj posudi, a zatim ubacite komadiće kruha i ostavite kratko da se mariniraju. Ispržite ih na tavi do zlatno-smeđe boje.
10 namirnica koje nutricionisti ne bi konzumirali
- Jaja pecite na minimalnoj temperaturi
Umućena jaja za kajganu pecite na laganoj vatri i miješajte ih što je manje moguće, da dobijete što kremastiju i nježniju teksturu. Umjesto da smjesu miješate u tavi, lagano kuhačom pogurajte vanjske rubove kajgane prema sredini i maknite je s vatre prije nego vam izgleda skroz gotova - ono što je na tavi 'gotovo', na tanjuru je presuho.
- Ogulite celer i dodajte ga u tjesteninu ili salatu od tunjevine
Sljedeći put kada budete radili salatu od tunjevine ili tjesteninu s tunom, dodajte celer ali h+ga prije gulilicom za povrće ogulite duž stabljike; da mu skinete tanku i vlaknastu kožicu koja ga čini žilavim.
- U zamrzivaču uvijek držite lisnato tijesto spremno za upotrebu
S kutijom lisnatog tijesta u zamrzivaču možete na brzinu i uz minimalan trud pripremiti predjelo, večeru ili desert. Sa samo nekoliko dodatnih sastojaka možete napraviti piletinu u tijestu, elegantne pletene štapiće od sira ili tart Tatin (desert pečen s karameliziranim voćem) .
- U sendviče dodajte malo slatkog
Između kruha i prepečenog sira gurnite tanku krišku jabuke ili kruške; voće oslobađa prirodne pektine ili šećere koji sendviču daju suptilnu slatkoću koja je savršena nadopuna siru sa žara.
- Umjesto sladoleda napravite domaću smrznutu kremu
Napravite jednostavnu kremu od žumanjka, šećera, vrhnja s dodatkom omiljenih aroma. Nakon mućenja i smrzavanja, dobiti ćete kremu okusom bogatiju od bilo koje kreme ili sladoleda iz trgovine.
- Oguljeni krumpir prije pripreme namočite u vodi
Bez obzira radite li hrskave krumpiriće ili pire krumpir, nakon što ogulite i narežete krumpir namočite ga u hladnu vodu. Krumpir brzo oksidira pa na zraku brzo dobije smećkastu boju, a to će spriječiti uranjanje u vodu.
- Posolite i slatko
Malo soli dodajte u tijesto za kekse, kolače i pite.
Kuhar pokazao kako najjednostavnije izvaditi sjemenku iz avokada!