Strogi žiri Wine and gastro akademije (Lada Radin, Ana-Marija Strašek, Đurđa Adlešič i Siniša Špiranec) na završnoj večeri Festivala maslinova ulja najboljim kuharskim parom u pripremi jela na bazi maslina i čokolade proglasio je Deniza Zembu iz restorana Le Mandrać iz Voloskog i vinara Brunu Trapana. Drugi je tim Zigante, u kojem su kuhali Tanja Prodanović i Sanel Haračić, šef kuhinje restorana Zigante u Livadama, a treći tim Brachia - Maja Bjeliš i Marko Miljković iz restorana Lanterna. Troboj - dva slana i jedno slatko jelo Kuharski troboj sastojao se od spravljanja jela od istih namirnica za sve sudionike; piletine, kruške, naranče, maslinova ulja, čokolade, lisnatog tijesta, mrkve, tikvica, malih rajčica, mascarponea.... Kreativnosti i mašte mladim kuharskim snagama nije nedostajalo, no žiri je bio vrlo strog. Prvo su jelo iznijeli Damatinci, tim Brachie. Odlučili su se za slanu kombinaciju s naglašenim povrćem ADLEŠIČ : Mmm, tikvice su sjajne... STRAŠEK: Rajčice su preslane... ŠPIRANEC: Tikvice i piletina mi pašu... RADIN: Osjećam kim... Istrani znaju što je kuhinja Slijedio ih je tim Zigante. Njihova je kreacija bila minimalistička na staklenim tanjurima, a poigrali su se čipsevima. ADLEŠIČ : Ovo mi je mrak!. STRAŠEK: Uh, kako dobro hrska... ŠPIRANEC: Sjajno sljubljeno! RADIN: Uime žirija - oduševljenje! A onda je uslijedila krema na tortu natjecanja. Tim Le Mandrač, Deniz i Bruno Trapan piletinu s rajčicama napravili su, odali su nam, za društvo u kuhinji, da ne ostanu gladni. Ostale namirnice upotrijebili su za bajni desert od reduciranog vina, čokolade, kruške kreme od vrhnja i maslinova ulja, krokanat od sezama i, rekli su, ‘svašta nešto što ne žele odati’. Pali su na čokoladu A žiri je to rekao: ADLEŠIČ : Potkupili su me čokoladom, predajem se. STRAŠEK: Nemam vremena komentirati. ŠPIRANEC: Uh, ovo je borba! RADIN: Čista ludnica! Najbolji i najkreativniji tim - Zembo i Trapan - dobili su po sadnicu masline, pregršt čestitaka i poljubaca žirija te želju da na njihovim kuharskim radionicama svladaju tajne visokog kulinarstva.
Le Mandrać i Trapan najbolji kuhari na danima ulja u Zagrebu
Gdje je danas Oliver Mlakar? Živi na selu, a radi i u 90. godini
Za sebe kaže kako nije klasičan penzioner jer nije 'zasjeo' uz televiziju i telenovele. Obavezno gleda Dnevnik i povremeno sportske prijenose, a projekte na kojima radi pomno bira.
Smrznute ptice padale su s neba, drveće je pucalo od mraza, a stotine tisuća ljudi je umrlo: Nitko ne zna zašto
Čak su i mediteranske luke poput Marseillea bile okovane ledom. Drveće je pucalo od mraza, a crkvena zvona su se lomila. Seljaci su pronalazili svoje kokoši smrznute na granama gdje su spavale
Hitnjaci se dirljivom porukom oprostili od kolegice Mirele: 'Mnogi danas žive zbog tebe'
Iako će biti teško nadomjestiti prazninu u srcima njezinih kolega, ostaje zahvalnost za svaki trenutak proveden s njom: "Zahvalni smo što smo bili dio tvog života, a tebi Mirela hvala što si bila dio nas!"
Je li ovakva ambalaža put prema čišćoj budućnosti?
U svijetu koji se suočava s rastućim izazovima klimatskih promjena, briga o okolišu postala je ne samo odgovornost nego i ključni imperativ za tvrtke.
Stakleni stropovi i ljepljivi podovi: kako nevidljive prepreke koče napredak žena
Metafore poput "staklenog stropa", "ljepljivog poda" i "potrgane prečke" već su dugo prisutne u jeziku kada se govori o rodnoj neravnopravnosti u poslovnim strukturama.