ŠTO JE ŠTETNO

Ljetni roštilj: Donosimo 5 savjeta kako ispeći meso na zdravi način

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay
18.05.2016.
u 07:00
Termička obrada mesa pri roštiljanju stvara spojeve koji su kancerogeni, a Američki institut za istraživanje raka donosi savjete kako zdravije pripremiti meso
Pogledaj originalni članak

Ljeto je idealno vrijeme za uživanje u roštilju, ali visoka temperatura na kojoj se meso peče i nije toliko zdrava, piše Business Insider.

Naime, dolazi do stvaranja spojeva pod imenom policiklički aromatski ugljikovodici (PAH) i heterociklički amini (HCA) koji su, prema istraživanju Nacionalnog instituta za rak (NCI) i Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), kancerogeni.

Ali, roštiljanja se ne morate potpuno riješiti jer možete prilagoditi pripremanje mesa mesa na visokim temperaturama.

Foto: Pixabay

Američki institut za istraživanje raka ((AICR) donosi 5 savjeta za zdraviju pripremu mesa:

1. Mariniranje mesa prije pečenja smanjuje formiranje HCA spojeva

2. Prije roštilja lagano pripremite meso u pećnici ili ga skuhajte

3. Koristite nemasno meso kako biste izbjegli nagoreno meso i jaku vatru do koje dolazi jer sagorijeva njegovu mast

4. Da bist skratili period pečenja, u narezane komadiće mesa ubacite i povrće

5. Na roštilju pecite samo povrće i voće jer ne može proizvesti kancerogeni HCA spoj

>> Uživajte u pikniku uz ideje koje je za Slano&Slatko pripremio Andrew Gaskin!

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.