Gastroglobus

Ljubavnik kuhanog vina i medenjaka - cimet

Foto: Arhiva VL
Ljubavnik kuhanog vina i medenjaka - cimet
25.01.2013.
u 11:45
CIMET se, otkriveno je u povijesnim zapisima, spominjao kao začin čak dvije tisuće godina prije Krista kada je s daleke Šri Lanke stigao u Egipat. Bio je cijenjen poput zlata, a slavljen toliko da se našao i u Herodotovim spisima
Pogledaj originalni članak

Kad se hladnoća zvuče pod ovratnik i zarumeni nos, želja za toplim napitkom prva je pomisao. A topli napitak u zimskim danima najčešće je mirisan i topao, začinjen, aromatičan... Miris i aroma koja prati zimu upravo je cimet, slatkasta aroma i miris koji podjednako vjerno prati slana i slatka jela, pića, druži se s medom, kremama, kupkama, likerima... Neizbježan je pratitelj kuhanih vina i punčeva, zimskih kolača, paprenjaka, medenjaka...

 Indijski, kineski, australski...   Koji je od cimeta, a u svijetu ih je čak desetak vrsta, pravi, zapitat će se znatiželjni gurmani. Pravi je cimet samo Cinnamomum zeylanicum Nees, a najsličniji mu je kineski brat kasija iz kojeg nastaje Cinnamomum cassia Blume. Nešto su slabijeg intenziteta, no ne i manje vrijedni cimeti iz Indije, Australije i Burme. Štapići cimeta kakvi dolaze u ruke gurmana nastaju tako da se mlade grane cimetovca režu, a kora se guli te tako podatna od eteričnih ulja guli i svija u rolice. Topla crvenkasto-smeđa boja sušenjem postaje intenzivnija, a svinuta kora reže se na štapiće i sprema na put preko oceana. Vrijednost cimeta određuje postotak kumarina u njemu.

Feniksov dom očarao faraone i pjesnike  

CIMET se, otkriveno je u povijesnim zapisima, spominjao kao začin čak dvije tisuće godina prije Krista kada je s daleke Šri Lanke stigao u Egipat. Bio je cijenjen poput zlata, a aroma ga je proslavila do te mjere da se našao čak i u zapisima tadašnjih slavljenih pisaca, a spominjao ga je i Herodot. Legende koje se vežu za cimet govore da se u njegovim krošnjama gnijezdila ptica feniks. ZAČIN I LIJEK Osim očaravajuće arome, cimet ima blagotvoran učinak na artritis, bolove u želucu, gastritis, giht, gljivične i bakterijske infekcije, dijabetes, lošu cirkulaciju, slabokrvnost… Polovica male čajne žlice cimeta na dan, razmućena u nekoj bazi poput meda ili vrhnja, učinkovit je recept za smanjivanje razine LDL kolesterola. Prirodni je konzervans jer sprečava rast mikroorganizama.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.