U njihovoj konobi ponuda jela ispisana je samo na jednoj stranici. Na prvu se možda čini malo, a zapravo tu je stalo sve – od kozjeg sira i pršuta, preko inćuna, kamenica, rižota, tjestenine, ribe, hobotnice, jastoga, ramsteka, bifteka, kozletine i veprovine.
Cijene su prihvatljive
Sve do božanskih slastica poput štrudle od jabuka bake Marije po kojoj se ova konoba u Prožurskoj luci i zove. S jelima već od 40 kuna (špageti pomadore) ili mušulama na buzaru za 65 kuna te crnim rižotom za 78 kuna ova otočka konoba cjenovno je prihvatljiva. Naravno, ima tu i puno skupljih delicija, poput specijaliteta kuće, brodeta, koji se prodaje po cijeni od 395 kuna za kilogram ili jastoga koji stoji 780 kuna (kilogram). No jednako je ukusna hobotnica s krumpirima ispod peke (porcija je 165 kuna).
- Roditelji mog supruga Marka, Marija i Nikola, započeli su osamdesetih s iznajmljivanjem soba. Bio je to pansion s doručkom, ručkom i večerom. Nakon rata počeli su pristizati nautičari i nije se više moglo raditi oboje pa se obitelj prebacila na restoran – govori nam Marijina snaha Marianka Belin, formalna vlasnica konobe u kojoj je šefica kuhinje Markova sestra Ane koja je nasljedila nekoliko majčinih recepata i usavršila neke svoje.
Nasljednik će po svemu sudeći biti student Toni, Mariankin i Markov sin. U stalnom je postavu konobe osim navedenih i obiteljski rođak, konobar Pero.
Dolazi i Ivanišević
Marijina konoba otvorena je od Uskrsa do listopada, a zbog ograničenog prostora na terasi tik uz more valja rezervirati mjesto. Posjetitelji su uglavnom jahtaši i gosti obližnjih apartmana.
- Imamo krušne peći na drva u kojima temepratura dosiže 400 stupnjeva – objašnjava nam Marko Beli. Ondje se se 2006. godine slikao s Bonom Voxom kada je slavni pjevač grupe U2 bio na otoku pa su u Marijinoj konobi i danas na zidu fotografija Marka i svjetske zvijezde. Dolazio je ovamo i Goran Ivanišević i još mnogo poznatog svijeta...