Uspjeh

Marko Mitanovski: Dizajner čije kreacije nosi i Lady Gaga

Foto: Boris Ščitar/Pixsell
Marko Mitanovski: Dizajner čije kreacije nosi i Lady Gaga
13.06.2010.
u 10:15
– Da, moj je otac egejski Makedonac. Nekada je to bio makedonski dio Grčke, a sada je to Grčka. Kad je moj otac imao tri godine, njegovi su prebjegli u Beograd, gdje je moj otac završio i studij.
Pogledaj originalni članak

Nekad su kao on sada izgledali 18-godišnjaci, a njemu je 30, i već je postigao uspjeh kakva se teško dočepaju i oni puno stariji. Tako razmišljamo dok Marko Mitanovski, mlada beogradska modna zvijezda, sjeda kraj nas da bismo razgovarali uoči njegova nastupa na Dreft Fashion Weeku Zagreb u Balonu Boćarskoga doma. Najintrigantnija je zvijezda novog DFWZ-a. Ponajprije zato što njegove kreacije nosi najrazvikanija pjevačka zvijezda današnjice – Lady Gaga.U malom Dreftovu šatoru, ispred velikog Balona, smještamo se u fotelje, smješkamo se jedno drugome, a onda počinje pakao.

Vruće nam je kao psima iako je kasna večer. A komarci nas doslovce žderu. Izgledamo smiješno dok mlataramo rukama oko sebe, češkamo se i ispričavamo jedno drugom zbog tih nebuloznih kretnja. Opkoljeni smo i fotoreporterima. Nevjerojatno je da za sve što je postignuo, može zahvaliti samo 15 modela koje je dizajnirao 2008. godine! Ta je kreacija toliko jaka da već dvije godine izaziva istu znatiželju, u optjecaju je, kupuju je i nose najveće svjetske zvijezde. Njome je optrčao niz svjetskih centara – od Zapada do Istoka, pa na Jug! Kolekcija je toliko “konvertibilna” da Mitanovskom nosi sav posao, koji je on posve preselio u London. No ostao je živjeti i raditi u Beogradu.

– Tko ste vi? – pitamo Mitanovskog. – Prezime vam zvuči kao makedonsko...

Pet modela je prodano

– Da, moj je otac egejski Makedonac. Nekada je to bio makedonski dio Grčke, a sada je to Grčka. Kad je moj otac imao tri godine, njegovi su prebjegli u Beograd, gdje je moj otac završio i studij. Zaposlio se u općini Lazarevac kao inženjer strojarstva. Majka je po struci profesorica književnosti, ali je radila kao službenica u komunalnom poduzeću, a poslije kao upraviteljica groblja. Ja sam – kaže Mitanovski – u Lazarevcu završio osnovnu školu i gimnaziju pa sam se u Beogradu upisao na studij svjetske književnosti, otkada i živim u Beogradu.

U Visoku strukovnu školu za dizajn, tehnologiju i menadžment upisao sam se 2004. i na odjelu za dizajn tekstila i odjeće diplomirao sam 2008. Svoju diplomsku kolekciju “Lady Macbeth” pokazao sam na Beogradskom tjednu mode, i to je ta kolekcija koja sada šeta po svijetu, a koju ćete i vi vidjeti u Zagrebu – rekao je Mitanovski. Zagreb je vidio deset modela jer je pet prodano. Lady Gaga uzela je jedini bijeli model – usku suknju lepezasto plisiranog donjeg dijela, koju je Gagin stilist Nicola Formichetti pretvorio u haljinu. Gaga je sitna, kaže Mitanovski, i Nicola joj je jednostavno dignuo tu suknju, koja se veže otraga, i navukao je Gagi preko grudi.

Nina je dodala frizure kao rogoveTom diplomskom kolekcijom, koja je pravo remek-djelo prerade renesansnog kostima, poglavito renesansnog ovratnika, Mitanovski je dospio u program Once To Watch Londonskoga tjedna mode. Bio je jedan od samo četiri izabrana mlada autora! Otada je kolekciju pokazao na Ibizi, u Sloveniji, Maleziji, Meksiku... Crnom je želio podvući svoj punkerski i sado-mazo doživljaj Lady Macbeth. Kostimi su mu remek-djela! Izrađeni su od ekokože, koju je plisirao i kolirao upotrijebivši svilu i saten.

Dodao je svemu cipele od laka i metala i duge lakirane rukavice. Frizerka Nina Butkovich-Budden, Hrvatica iz Londona, manekenkama je napravila frizure u obliku rogova, koje je Nicola poslije iskoristio za Lady Gagu. A dalje? Mitanovski otkriva:

– Duh ostaje isti, teksture u prvom planu i povijesni kostim te nadahnuće kiparstvom i arhitekturom. Više od toga se i ne odaje uanprijed!

POPULARNA INFLUENCERICA

Ella Dvornik o bivšem suprugu: 'Svoj razvod ne doživljavam kao loš san, sigurna sam da ćemo biti prijatelji i svemu se smijati'

- Razvod još traje, ali ne doživljavam ga kao loš san. To je samo jedna faza u životu iz koje učim i idem dalje. Ne smatram to ni greškom. Da moram sve ponoviti, ponovila bih, to su sve bile lekcije i blagoslovi. I mi smo danas ljudi koji jesmo zbog toga. Zahvalna sam na cijelom iskustvu, imamo dvije divne kćerkice i puno lijepih uspomena, a sigurna sam da ćemo u budućnosti biti odlični prijatelji i da ćemo se smijati svemu što se dogodilo - priznala je Ella Dvornik u razgovoru za Večernji list.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.