Istra u New Yorku

Maslinovo ulje Chiavalon stiže u hotel Ritz-Carlton

Foto: Marijana Marinović, NEW YORK
Maslinovo ulje Chiavalon stiže u hotel Ritz-Carlton
06.02.2018.
u 08:48
Braća Chiavalon krenula su iz hobija, a danas imaju ozbiljan posao i svoja ulja izvoze u petnaest zemalja širom svijeta
Pogledaj originalni članak

Maslinovo ulje i bijeli tartuf mogu Hrvatsku plasirati u sam vrh svjetske gastronomije. Ponosan sam što već petnaestak godina naša obitelj nudi vrhunski proizvod: maslinovo ulje Chiavalon koje protekle dvije godine izvozimo i na američko tržište. Velik dio naših klijenata su Amerikanci koji nas posjećuju u kušaonici u Vodnjanu, a drago nam je što nas mogu kupiti i kad se vrate kući. Veliko nam je zadovoljstvo održati degustaciju ulja u New Yorku i nadamo se da će ovako nešto postati tradicija – rekao je istarski uljar Sandi Chiavalon.

Maslinarstvo, koje mu je prije dvadesetak godina bilo hobi, preraslo je u ozbiljan obiteljski posao koji vodi s mlađim bratom Tedijem i suprugom Nikolinom, a godišnje proizvedu 20 tona ulja i izvoze ga u petnaestak zemalja svijeta. U New Yorku su predstavili višestruko nagrađivano ekstradjevičansko maslinovo ulje Ex Albis, upisano među 15 najboljih svjetskih ulja u najpoznatiju maslinarsku publikaciju Flos Olei, a od lani ih je organizacija World`s Best Olive Oil plasirala na 13. mjesto među 25 najboljih ekoloških proizvođača ulja.

– Riječ je o kupaži pet sorti maslina, a za tim uljem vlada velika potražnja, pogotovo u Japanu i Tajvanu, gdje nas zbog kvalitete hvale vrhunski chefovi – rekao je Sandi Chiavalon, koji je u New Yorku održao čak dvije degustacije: prvu u prestižnom hotelu Ritz-Carlton (u čijoj će ponudi biti Chiavalon ulje), a drugu na večeri za četrdesetak probranih gostiju u restoranu Oro. Tom su prilikom jelovnik s hrvatskim specijalitetima: tatarski od brancina, hobotnicu na salatu, šurlice s kozicama, jakopskim kapicama, crnilom od sipe, morskim ježincem i blitvom, file mignon i palačinke, osmislili Đani Barbiš, chef u hotelu Ritz-Carlton i gastronom Darko Matošić, zaposlen u jednom od najboljih newyorških restorana Le Bernardin s tri Michelinove zvjezdice.     

VIŠE OD 20% TERITORIJA POD OKUPACIJOM

Kakav je danas život u Ukrajini: Kafići oko Majdana su puni, ovdje nikad ne bi pomislili da se nalazite u zemlji u ratu

Današnja obična kijevska trgovina prehrambenim proizvodima izgleda ponegdje čak i impresivnije nego u bilo kojoj susjednoj zemlji. Istovremeno, industrija i energetika su uništeni, deseci gradova i stotine sela su potpuno uništeni ili teško oštećeni, a ekonomija opstaje zahvaljujući zapadnoj financijskoj pomoći. Ipak, prema posljednjim anketama, 88% građana vjeruje i dalje u pobjedu i ne želi nikakve kompromise

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

DU
Deleted user
10:17 06.02.2018.

Istra über alles :)