Od svih kulinarskih vještina najteže je savladati onu koja uključuje vodu, brašno i kvasac. Kad treba zamijesiti tijesto za kruh, peciva ili dizane kolače većinu hvata panika jer što ako ne uspije. Započnite s ovim detaljno objašnjenim receptom za neodoljive mekane perece koji će vam osigurati dovoljno pohvala i divljenja da vas drže do kraja tjedna.
Mekani pereci s umakom od sira
Sastojci (za oko 20 malih pereca):
180 g tople vode
3/4 paketa suhog kvasca
300 g glatkog brašna
30 g maslaca, otopljenog
1 žličica šećera
1 žličica soli
malo ulja
20 g sode bikarbone
1 jaje
krupna sol/cvijet soli, za posipanje
Za umak od sira:
20 g maslaca
20 g brašna
150 ml mlijeka
50 do 100 g tvrdog sira po želji, naribanog
kajenski papar i mljevena dimljena paprika po želji
Priprema:
U zdjelu miksera dodajte vodu, šećer i kvasac. Nakon 5 minuta kad se kvasac aktivira, dodajte brašno, sol i maslac. Miksajte sporo 2 minute, a zatim brzo 5 minuta. Tijesto možete zamijesiti i rukom, naravno, ali onda mijesite oko 10 do 12 minuta. Tijesto treba biti mekano i sjajno, ali ne ljepljivo. Nauljite zdjelu i tijesto te prekrijte krpom i ostavite da se diže na toplom sat vremena. Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva. U mali lončić dodajte oko 400 do 500 ml vode i sodu bikarbonu te pustite da zavrije. Zatim tijesto podijelite na otprilike 20 malih dijelova. Dio po dio izvaljajte u malu kobasicu te napravite čvor. Male čvoriće od tijesta položite na lim s papirom za pečenje. Nakon što ste napravili sve perece, kuhajte ih u vodi sa sodom 30 sekundi i vratite na pleh. Premažite umućenim jajem i pospite s malo krupne soli. Pecite 12 do 15 minuta.
Pripremite umak od sira:
U lončiću lagano rastopite maslac i dodajte brašno. Kad se brašno iskuha, polako dodajte mlijeko neprekidno miješajući. U bešamel zatim dodajte sir, začine i sol po želji. Poslužite toplo uz tople i mekane perece.