POVOLJNA KUPOVINA

Dobri za zdravlje, ali i novčanik: Ovih 10 hranjivih vrsta voća i povrća možete kupiti za 'siću'

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
11.09.2024.
u 08:00
Uz malo pametnog planiranja, moguće je ostati u okviru prihvatljig budžeta bez odricanja od omiljenih jela
Pogledaj originalni članak

U posljednjih nekoliko mjeseci cijena namirnica značajno je porasla, no uz malo pametnog planiranja, moguće je ostati u okviru prihvatljivog budžeta bez odricanja od omiljenih jela i, što je još važnije, hranjivih tvari. Posebice ako se radi o voću i povrću. Kupovina te vrste namirnica može biti poprilično skupa, posebice ako kupujete svježe bobičasto voće, marelice, kivi ili artičoke, koji slove za neke od najskupljih plodova zemlje, piše RealSimple. No, na raspolaganju su nam i brojne druge vrste voća i povrća koje su hranjive i cjenovno prihvatljivije.

Krumpir: Krumpir je mnogima omiljeno povrće, a jedna je od namirnica koja će vas brzo i na duže vrijeme zasititi. Moguće ga je pripremati na bezbroj načina, a ako se pravilno skladišti, možete ga čuvati duže vrijeme. Ako mislite da je skup, sjetite se da za šalicu jedne kave u kafiću možete kupiti vreću krumpira.

Banane: Ovo egzotično, ali pristupačno voće odličan je izvor kalija, a cjenovno je još uvijek poprilično prihvatljiv izbor. Banane su savršena prirodna grickalica, možete ih konzumirati kao samostalan međuobrok, zamrznuti ih za smoothie, priložiti zobenoj kaši koju pripremate za doručak, a nakon što počnu poprimati tamniju boju, od njih možete ispeći slatki kruh.

Jabuke: U svježim jabukama možemo uživati tijekom njihove sezone, čitavu jesen, no s obzirom na napredne načine skladištenja, ovo zdravo voće dostupno nam je tijekom cijele godine. U hladnjaku ih možete čuvati čak nekoliko tjedana, tako da ih možete kupovati i u većim količinama. Jabuke su odlične za grickanje, prijaju uz maslac od kikirikija, a mogu se i iscijediti, nasjeckati uz pahuljice ili kuhati s cimetom.

Mrkve: Većina voća i povrća cjenovno je najprihvatljivija u sezoni, no s mrkvom je to slučaj tijekom cijele godine. Ovo korjenasto povrće bogato je antioksidansima poput luteina i beta karotena, koji su povezani s zdravljem očiju. Mrkve dolaze u raznim bojama, što vam omogućuje da budete maštoviti u kuhinji.

Lubenica: Velike lubenice i nisu takav luksuz kako se možda čini na prvi pogled. Kad im cijenu određujete po kilogramu, ispada kako je ovaj osvježavajući desert među najpovoljnijim plodovima zemlje, posebno ako ih kupujete ljeti, kada im je sezona. Od jedne lubenice možete dobiti mnogo porcija, pa iako ćete na blagajni potrošiti nešto više, cijena po porciji je prilično niska.

Kupus: Glavica kupusa spada među jeftinije povrće, a ako ga ne koristite često, razmislite o tome što propuštate. Kupus je vrlo zahvalna namirnica koju možete koristiti u različitim jelima. Odličan kada se prži ili pirja, a može se dodati u wokove i variva. Mnogi ga obožavaju sirovog u salatama, a ljubičasti kupus često se konzumira jer je bogat hranjivim tvarima poput vitamina C, željeza i kalcija.

Dinja: Ako se spremate na zabavu i trebate donijeti prilog za desert, razmislite o voćnoj salati u kojoj će glavnu ulogu imati dinja. Riječ je vrlo jeftinoj poslastici za koju ćete morati izdvojiti jedva koji euro. Bogata je vodom i hranjivim tvarima i savršena je za hidrataciju tijekom vrućih dana. Sadrži i važne antioksidanse, poput vitamina C.

Krastavci: Nema puno povrća koje možete dobiti za euro, pa čak i manje, zbog čega bi krastavci trebali biti na popisu svakog štedljivog kupca. Tehnički gledano, krastavci su dio obitelji dinja, što ih čini voćem, ali se tretiraju kao povrće zbog načina na koji se pripremaju. Najčešće se dodaju salatama, ali možete ih grickati za međuobrok uz omiljeni umak ili preljev za salatu. Neki ih spremaju i na juhu.

Luk: Mnogi dobri slani recepti nezamislivi su bez luka. Postoje različite vrste luka, a cijene mogu varirati ovisno o vrsti. Općenito, žuti luk je jeftiniji, što je dobra vijest ako puno kuhate jer se taj luk tijekom kuhanja karamelizira. Ne kvari se lako pa vam vreća luka može uštedjeti novac i u smočnici trajati nekoliko mjeseci.

Iceberg salata: Iceberg salata nije tamno lisnato povrće, ali to ne znači da nije dobra za vaše zdravlje. Ova hrskava salata bogata je vodom i pruža umjerenu količinu vlakana. Ako inače koristite povrće poput špinata, kelja ili rikole za svoje salate, pokušajte i s iceberg salatom. Povoljnija je i blažeg okusa, pa je čak i izbirljivci jedu s užitkom.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.