Oprezno!

Možda uništavate štednjak, a da niste ni svjesni. Evo kako ga pravilno počistiti

Foto: Shuttershock
Možda uništavate štednjak, a da niste ni svjesni. Evo kako ga pravilno počistiti
05.03.2022.
u 22:52
Nisu ista pravila za staklokeramičku podlogu, indukciju i klasičan, plinski štednjak.
Pogledaj originalni članak

Kod svakog kuhanja se zaprlja površina štednjaka, a trebalo bi obratiti pažnju na njezino čišćenje. Nisu ista pravila za staklokeramičku podlogu, indukciju i klasičan, plinski štednjak.

Štednjak bi se trebao čistiti samo mekanim spužvama, dok bi one žičane valjalo izbjegavati. Pogotovo kod štednjaka sa staklokeramičkom pločom za kuhanje ili kod indukcije. Čak i ako se neka hrana zapekla na površini, izbjegavajte struganje oštrim predmetima.

Zaboravite na sredstva za čišćenje: Tvrdokorne mrlje u zahodskoj školjci očistite “pomoćnikom” iz kuhinje!

Što se tiče sredstva za čišćenje i ovdje treba voditi računa, pogotovo kada se radi upravo o ove dvije površine. S obzirom na to da su vrlo osjetljive, treba uvijek koristiti manje agresivna sredstva, dok je najbolje brisati s toplom vodom. Koristite prirodna sredstva, kao što je soda bikarbona koja se jednostavno posipa i potom se obriše krpicom od mikrofibre. 

Plamenici na štednjaku mogu se očistiti uz pomoć octa i vode pomiješanih u jednakom omjeru. Ostavite da djeluje nekoliko minuta i obrišite krpicom. Ne zaboravite očistiti i glave plamenika u toploj vodi.

Maslinovo ulje kao sredstvo za čišćenje? Evo gdje će napraviti `čuda`

Foto: Getty Images
maslinovo ulje
Foto: Thinkstock
ulje
Foto: Thinkstock
Maslinovo ulje
Foto: Thinkstock
Maslinovo ulje
Foto: Hrvoje Jelavić/Pixsell
Maslinovo ulje tipičan je sastojak mediteranske prehrane

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

DU
Deleted user
14:21 06.03.2022.

Dm i Miller... proizvodi su za to napravljeni. Ne treba izmišljati toplu vodu već ih u manjim koncentracijama koristiti.