VEČERNJAKOV PRILOG

Mršavite i vi zdravo uz 'Proljetne dijete'

27.03.2009.
u 15:44
Pogledaj originalni članak

Biti mlad i mršav, pogotovo u proljeće, kad spremimo tešku zimsku odjeću i razotkrijemo tijelo, jedan je od najraširenijih estetskih imperativa pod kojim živi moderno društvo. Samo po sebi se razumije da je dio te čarobne formule – mladost, dakako – nemogće zadržati. Na žalost, statistike upozoravaju da za sve više ljudi i vitkost postaje nedostižan ideal.

Suvremena društva bore se s epidemijama gojaznosti, a najnoviji podaci pokazuju da se i Hrvatska sve brže uklapa u taj svjetski trend. No, ideal vitkosti ima i mračnu stranu medalje – onu zbog koje su mnogi spremni ugroziti i vlastito zdravlje.

Kako uopće pomiriti vitkost i zdravlje u svijetu u kojem je jedan od najslavnijih autora dijete koja je zaludjela Hol­lywood i cijeli svijet – slavni dr. Atkins – umro predebeo? Dio je rješenja te zagonetke realnost.

Svatko bi trebao biti svjestan svog tijela, njegove građe i mogućnosti. A kilogrami su ključan preduvjet za očuvanje zdravlja. To podjednako vrijedi za vitke ljude koji čuvajući ono što su im geni i priroda dali zapravo čuvaju zdravlje, ali i za one koji su na­kupili kilograme viška i traže načine da ih se riješe.

Svaka dijeta trebala bi, zbog svega toga, započeti čvrstom odlukom o mršavljenju, ali i posjetom liječniku. On će, name, najbolje moći upozoriti na rizike te preporučiti dijetu i ritam skidanja kilograma.

Uvijek je mudro izabrati onu dijetu koja dok je čitate ne izaziva jezu jer nje ćete se i najlakše pridržavati u praksi. Dijeta je uvijek i test za našu volju i zato je ne treba iskušavati preko svakih granica.

Za svoje čitatelje Večernji list je pripremio poseban prilog, odnosno korisnu knjižicu radnog naslova "Proljetne dijete" u kojem će svatko naći najbolji način na koji može mršavjeti zdravo, mudro i polagano. U prilogu će se, osim raznih korisnih savjeta vezanih uz razne dijete, naći i tekstovi koji govore o prehrani najmlađih, zatim o njezi kože, vježbanju i ljepoti.

Pogledajte na vecernji.hr