Graševina - prva dama naših vinograda!

Na kušanju naslijepo otkriva se sva raskoš najpopularnije hrvatske sorte

Na kušanju naslijepo otkriva se sva raskoš najpopularnije hrvatske sorte
01.12.2022.
u 21:20
Graševina je bila tema nedavne degustacije u restoranu „Trilogija Fino i vino“, na Kaptolu 10, u kojemu se na „vinskim srijedama“ kuša, uči i sljubljuju vina s hranom. Voditeljica projekta je Marija Vukelić, vlasnik restorana je sommelier i zaljubljenik u vina Krešimir Šesnić, a kuhar Marin Galinac vješto prati ritam vina i uvijek ugodno iznenadi goste jednostavnim, a ukusnim zalogajima
Pogledaj originalni članak

Graševina je svima izazov i ponovno otkriće, jer - ona je sorta koja može sve! Od pjenušavih vina, preko mladih i odležanih, do predikata. Izbor za prvu degustaciju s graševinama (najavljene su još dvije) nije bilo lak, pa je najbolji ključ bila kombinacija poznatih i manje poznatih vinarija. Vina su servirana u parovima, a polaznici su, kušajući « naslijepo“ prepoznavali arome, note, okuse, pogađali vinogorja i terroire. Za početak su servirani pjenušci, prvi napravljen charmat metodom, Today Blanc vinarije Enosophia, lagan i veseo, citrusne svježine, pravi aperitiv.

Slijedio ga je kompleksniji Jazz, vinarije Josipović, kombinacija graševine i malo rajnskog rizlinga, ugodnoga mirisa na brioš, sitnih, postojanih mjehurića. Uz pjenušce servirani su slanci najstarije zagrebačke pekarnice Trajković, iz obližnje Nove vesi. Svježa vina iz 2022. bila su erdutska, vinarija Antunović i Brzica. Na njima se doista moglo naučiti kakve su bazne arome graševine - zelena jabuka je dominirala, a oba vina pokazala su mineralnost i pitkost. Iz 2021. servirano je čak sedam vina, uz koja je kuhar Marin servirao ukusnoga dimljenoga šarana Orahovice, u sredini degustacije su se grickali domaći čvarci, a pri kraju fino pečeno carsko meso. Predstavnici 21. godišta bile su vinarija Papak iz Iloka, Orahovica iz Orahovice, Kalazić iz Baranje, Stanić iz Slavonskoga Broda, Trs No.5 iz Enosophie (Feričanaca ), Petrač iz Zagorja i Adžić iz Kutjeva.

Srijemska graševina vinarije Papak pokazala je uz voćne i nešto cvjetnih nota; Orahovica uz zelenu jabuku mirisala je na bijelo cvijeće i medaste tonove; baranjaska graševina Kalazić uz jabuku nudila je mirise vinogradarske breskve i ugodnu gorčinu na završetku; brodsko vinogorje predstavila je graševina Stanić intenzivnijim voćnim mirisima i izraženom sortnom gorčinom. Feričanski Trs. No 5 dopao se mnogima zbog živahne voćnosti, a Petračeva graševina je pokazao da je i Zagorje dobro vinogorje za svježe i citrusne graševine. Prvi predstavnik Kutjeva bila je graševina Adžić Hrnjevac sa slatkastim, zavodljivim nijansama, koja je došla s tog posebnoga i cijenjenoga položaja Hrnjevac…

Od vina iz 2021. najviše simpatija dobile su vinarije Enosophia i Orahovica, vina su odisala svježinom i lakoćom ispijanja, što je možda i „plod“ nove energije i znanja mladih enoloških snaga koje su odnedavno u stvaralačkom timu obiju vinarija. Iz 2020. došla je graševina Perak s vinograda na Mitrovcu, raskošna i kompleksna, kako i dolikuje tom poznatom kutjevačkom položaju; a njezin par je bila graševina iz Srbije, Grašac 26a vinarije Vinum iz Sremskih Karlovaca; intenzivnih mirisa žute breskve, jabuke, uz začinske note vanilije koje otkrivaju odležavanje u drvetu, što se gostima baš svidjelo (neki su čak prepoznali srijemsko vinogorje !). Još odležanija i kompleksnija; pritom elegantna, ženstvena i pokazala se Graševina Tradition 2017 vinarije Antunović, otkrivajući suptilnost ženske mašte i kreativnosti njezine autorice, vinarke Jasne Antunović. Zanimljiva barikirana graševina došla je i iz Međimurja, istoga godišta, vinarije Tomšić koja je nedavno osvojila zlatne 4 zvjezdice na ocjenjivanju Vinske zvijezde « Jesen u čaši ».

JAMES GANDOLFINI

Bivša supruga je pomahnitala nakon razvoda! Nabrajala starlete s kojima ju je varao i seksualne devijacije u kojima je uživao

Sit javnog pranja prljava obiteljskog rublja, Gandolfini je samo kratko komentirao da u njenim navodima nema istine te da su braku presudili psihički problemi s kojima se odbijala suočiti. Ljubavnu sreću pronašao je u zagrljaju bivše manekenke Deborah Lin. Vjenčali su se u ljeto 2008. u njezinu rodnom Honoluluu, a kum im je bio glumčev sin. Nakon što su postali ponosni roditelji djevojčice Liliane Ruth, činilo se kako su se Gandolfiniju sve kockice posložile. Sudbina je, međutim, za njega imala drukčiji plan.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.