Očima stranaca

Na obali se sjajno jede, ali vina s kontinenta osvajaju

Foto: nnn
Na obali se sjajno jede, ali vina s kontinenta osvajaju
20.08.2012.
u 09:00
Batelina je konoba koju su na popis101 najboljeg restorana na svijetu uvrstili najbolji chefovi. - Vaša vina ‘plešu’ s hranom i ljudi ih želi piti. Hrvatska je hit na međunarodnom tržištu vina, kaže Mike de Simone, novinar i gastrokritičar
Pogledaj originalni članak

Pedeset i tri chefa ponajboljih restorana, među kojima su bile i dame, sastavili su listu najboljih restorana na svijetu. Naći se na popisu koji potpisuje struka, san je svakog chefa, no kriteriji su strogi, a uključuju ne samo hranu nego i ambijent, poslugu, dojmove... Na popisu je i konoba Batelina, u Banjolama kraj Pule, koju vodi obitelj Skoko. Cijela je obitelj posvećena poslu, od ribolova, za koji je zadužen David, preko pripreme, o kojoj se brine mama, do posluživanja te maženja gostiju desertima, koje sprema sestra vlasnika. 

Riješi se etikete Toskane

Pohvale hrvatskoj gastronomiji nižu se u brojnim prestižnim magazinima, a u stopu ih prate i vinske preporuke. Usporedbe Istre s Toskanom prerasle su u samostalne preporuke, a vinski znalci sve češće istražuju vinograde kontinentalne Hrvatske. Američki novinari Mike De Simone i Jeff Jenssen obišli su sjevernu Hrvatskom i oduševljeni Zagorjem ne štede komplimente. Koncept “s polja na stol” i doživljaj pripreme i kušanja hrane koju su sami ubrali u vrtovima detaljno su opisali u Huffington Postu. Unutrašnjost Hrvatske regija je u kojoj, pišu putopisci i gastroznalci, zaista možete uživati u aktivnom odmoru bez obzira na predznanje i kondiciju jer se može planinariti, voziti bicikl, spuštati brzacima u kajaku...  Kao ljubitelji vina preporučili su Plešivicu i vina koja su ondje kušali u vinariji Korak, a kažu da su “napravljena u francuskom stilu”. Preporučili su i vinariju Režek u Jastrebarskom. 

Od Plešivice do Pelješca  

Posebno ih se dojmila vinarija Tomac te njihove sorte bijelog vina koji čuvaju u amforama od terakote. Rustikalni ambijent Vuglec Brega, drugačija vina i topla dobrodošlica dojmili su se američkih kritičara u priči o Hrvatskoj.  Novinarski dvojac, poznatiji i kao Wine Guys, autori su vrlo popularne kuharice “The Fire Island Cookbook”. Osim priča o hrani, uz svako jelo preporučuju i vino. Među vrhunskim svjetskim vinima prvi put u međunarodnoj kuharici preporučila su se hrvatska vina – dva Saints Hillsa – Dingač i Nevina te Matoševićeva Grimalda.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 5

OE
oetzi
13:44 20.08.2012.

Htio bi znati tko je u Hrvatskoj ili Europi ikad cuo za te americke novine i ta dva novinara. Dobro je poznato gdje i u kakvom restoranu jedu amerikanci. To je onih 5-10 %, a ostali Mc Donald. U Hrvatskoj nije nisa bolje, u Vrsaru sam bio 5 dana za redom u istom Restoranu (Trost) i nisam niti jednu hrvatsku obitelj vidio na veceri za to vrijeme, iako je u restoranu svako vece 200-300 gostiju, a kamoli jos da narucei dobro vino za 150 i vise kuna.Dingac i vina od Matosevica su meni isto poznata, ali neznam uz koje jelo bi mogao piti Dingac, za ova druga vina nisam ni cuo ni vidio ni u boljim resoranima. Lijep pozdrav

ST
stomiovotreba
09:58 21.08.2012.

Ne mogu da vjerujem da neko nije cuo za Huffington Post. Bez uvrede,ali pod kojim kamenom vi zivite?

DR
DrArslanagic
19:30 21.08.2012.

Najvise volim kad ljudi koji nisu ni primirisali Amerike pricaju o tome sta i kako Amerikanci rade, sta jedu, kako su glupi i tomu slicno...a sve bazirano o nekim stereotipima koje vide u filmovima i kojekakvim serijama i glupostima. Kako znam da @oetzi nikad nije bio/bila u Americi??? Cisto zato sto nikad nije cuo/cula za Huffington Post. Al' najbolji fol od svega - oetzi zna tacno procent Amerikanaca koji jedu u "boljim" restoranima a koji procent jede u McDonaldsu...ma daj!!! Ljudi ne prosipajte gluposti o onome sto ne znate.