dobro je znati

Pijenje lijekova, sjedenje uz prozor: Na ove načine Sunce oštećuje vašu kožu, a da toga niste ni svjesni

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
10.07.2024.
u 08:00
Pogledaj originalni članak

Svi znamo da bismo se trebali namazati kremom za sunčanje kad idemo vani u šetnju, piknik ili na sunčanje ljeti. Ali sunce je moćno – i vjerojatno ćete mu se puno puta izlagati, a da toga niste svjesni. To znači da može uzrokovati oštećenje kože čak i kada to najmanje očekujete. S obzirom na to da oštećenja od sunca mogu dovesti do raka i drugih ozbiljnih kožnih bolesti, zaštita od nepotrebnih zraka je od vitalnog značaja. Ali to je možda lakše reći nego učiniti. Evo nekih uobičajenih, ali neočekivanih načina na koje vam sunce može oštetiti kožu, piše Metro. 

Sjedenje kraj prozora: Ako ste obožavatelj sunca i volite sjediti uz svijetle prozore dok radite ili se izležavate, pripazite kako ono utječe na vašu kožu. Iako vjerojatno nećete izgorjeti kroz staklo, materijal neće spriječiti oštećenje kože, upozorava dr. Sophie Momen, dermatologinja konzultantica na klinici Cadogan. "Većina standardnih prozorskih stakala, poput onih koja se koriste u automobilima i domovima, blokira UVB zrake, koje su prvenstveno odgovorne za izazivanje opeklina. Međutim, UVA zrake, koje dublje prodiru u kožu i doprinose preuranjenom starenju i raku kože, mogu proći kroz obično staklo. Iako možda nećete dobiti tipične opekline od sunca, produljena izloženost UVA zrakama kroz prozor ipak može oštetiti vašu kožu i izazvati dugoročne posljedice", kaže ona. Studija objavljena u Journal of the American Academy of Dermatology otkrila je da je rak kože češći na lijevoj strani tijela, što istraživači povezuju s povećanom izloženošću UVA zrakama tijekom vožnje. Zapravo, prijašnja su istraživanja otkrila da lijeva strana glave, vrat, ruka i šaka primaju do šest puta veću dozu UV zračenja od desne strane kod onih koji sjede s lijeve strane automobila.

Vaša odjeća: To nije jedini iznenađujući način na koji možete neočekivano uhvatiti sunčeve zrake. Dok stručnjaci često preporučuju pokrivanje kože od izravne svjetlosti, osobito tijekom sati najvećeg opterećenja, ono što nosite može napraviti veliku razliku. "Određeni materijali i tkanja mogu dopustiti UV zrakama da prodru u kožu. Na primjer, svijetle, labave tkane tkanine poput pamuka nude manju zaštitu u usporedbi s tamnijim i čvršćim tkanjem. Ovi materijali mogu dopustiti više UV zraka da dopru do kože", kaže dr. Momen. Jedna je studija pokazala da su UV zrake uspjele prodrijeti kroz uobičajene ljetne materijale kao što su najlon i poliester, iako su tkanine blokirale više UV zraka nego krema za sunčanje. "Iz tog razloga, preporučila bih nošenje zaštitne odjeće s faktorom ultraljubičaste zaštite (UPF) 50+ ako ste svjesni opasnosti od opeklina i želite se zaštititi. Ova odjeća znači da je najmanje 98% UV zraka blokirano", kaže.

Pripazite na lijekove: Određeni lijekovi, uključujući neke antibiotike, antihistaminike, kontracepcijske pilule, lijekove protiv akni i dijabetesa mogu uzrokovati da vaša koža bude osjetljivija na sunce. Lijekovi uzrokuju kemijsku promjenu kože koja je čini osjetljivijom na opekline od sunca.

Provjerite svoje proizvode za njegu kože: Većina ljudi zna da proizvodi za njegu kože koji sadrže retinole mogu učiniti kožu osjetljivijom na sunce. Sastojci kao što su alfa-hidroksi kiseline (AHA) također mogu učiniti vašu kožu ranjivijom.

Obratite pozornost na područja koja se često zanemaruju: Područja koja često zaboravimo zaštititi od sunca su ruke, stopala, tjeme, bore u kosi, kao i otvoreni uzorci na kupaćim kostimima i sandalama. Svaki nepokriveni dio vaše kože je ranjiv. Vaše su oči također ranjive, pa svakako nosite sunčane naočale kad god ste vani.

Što još možete učiniti kako biste se zaštitili? Unatoč tome, nije potrebno svaki dan izbjegavati prozore ili izlaziti iz kuće namazani kremom za sunčanje od glave do pete. "Obično savjetujem da kremu za sunčanje treba nositi gdje god ste izloženi UV zrakama. Trebali biste ju nositi bez obzira na vremenske prilike jer UV zrake još uvijek mogu proći kroz oblačni pokrivač", napominje dr. Momen. "Ako ste u zatvorenom prostoru i sjedit ćete pokraj prozora cijeli dan - kao što je vaš radni stol okrenut prema prozoru - onda se to klasificira kao produljena izloženost i trebali biste koristiti zaštitu od sunca", napominje. Ako tražite kremu za sunčanje koja će vas zaštititi dok ste unutra, potražite SPF širokog spektra, dodaje dr. Momen. To znači da uključuje UVA ocjenu, koja se mjeri ocjenom do pet zvjezdica – što više zvjezdica, to je bolja zaštita. 

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.