Između dvije ploče, za mjesta Lumbardu i Korčulu, jest Maslina. To je ime konobe, odabrano smisleno, jer baš ispod stabla maslina ova je konoba nikla prije punih devetnaest godina. E tamo između Lumbarde i Korčule, na lumbarajskoj cesti, probali smo specijalitet koji je svoje ime dobio po trećem mjestu na otoku Korčuli – Žrnovu, poznate žrnovske makarune.
U rodnom mjestu velikog hrvatskog pjesnika Petra Šegedina ovaj specijalitet kuhaju od davnina, a od otvaranja svoje konobe Maslina nudi ga Marko Duhović.
– Majka je otvorila konobu prije 19 godina, a ja sam je preuzeo. Valjda dobro radim kada mi dolaze i predsjednici, premijeri, pjevači...
Marko nudi pravu domaću spizu, a mi smo izabrali probati je kada smo čuli da njegova konoba radi cijelu godinu. Slasni zalogaji domaćih makaruna u junećem šugu, pogačice, litra mineralne, smokva u čokoladi i liker. Sve to za 105 kuna. I to objašnjava zašto Maslina radi cijelu godinu.
– Čujte, gospon, mi smo došli po preporuci – čujem Zagrepčane, a Marko klima glavom. I stranaca i domaćih ima puno i vraćaju se po još ribe sa žara, mesa, makaruna...
– Kažeš novinar? Meni je bitnije da se vratiš nego da pišeš – kaže mi Marko.
Pisali smo, a i vratit ćemo se...